На рушнику зі закодованими символами голова міськради на Львівщині присягатиме громаді (відео)

21:00 7 квітня 2024 р.

Фото до новини

Для цього в історико-краєзнавчому музеї Городка майстрині вишивають рушник реліктовим городоцьким швом.


Про такий задум розповіла тимчасово виконувачка обов’язків директора історико-краєзнавчого музею Ганна Кузбит, пише DailyLviv.com.

Рушник вишивають дуже складними городоцькими стібками, кожен з яких має свою назву і глибинний символічний зміст — місячок, півмісячок, вужик драбинка. Сьогодні ці техніки є малопоширеними, а сто років тому шов використовували у Городку та навколишніх селах для оздоблення рушників, сорочок, запасок та інших елементів національного одягу.

Ганна Кузбит розповіла, що городоцький шов стібок за стібком відроджують як місцеві майстрині — аматорки й професіоналки, так і нетутешні поціновувачі унікальних старовинних технік вишивання. 

“Учителька Ганна Кривошей опанувала цей шов через інтернет. Але щоб вишити сорочку, вона мусила приїхати до нас і подивитися на справжню сорочку. У Львові є Олена Сокало, яка також вишиває городоцьким швом. У нас є Галина Рожак - це професійна вишивальниця, яка закінчила спеціалізований виш”, - розповіла Ганна Кузбит.

Читайте такожСотні вакансій з'явилося у Городоцькій громаді через виїзд мешканців за кордон

Найдавніша сорочка, вишита городоцьким швом і представлена в історико-краєзнавчому музеї Городка, датована 1910 роком.

“Також на віллі колишнього бургомістра Адольфа Генсе, який керував Городком у 1900 роки, один з мешканців — Олег Божик розшукав на горищі сорочку і передав її до музею. Нам подарували фрагменти сорочок з Черлянів. А дослідник творчості Франка Роман Горак привіз в музей сорочку своєї бабусі, яка теж вишита городоцьким швом. Це вишивка 1915 року. Маємо також хустку для молодої, їй 130 років”, - розповіла про експонати музею Ганна Кузбит.

Загалом сьогодні тут, за її словами, налічують уже 20 унікальних експонатів. Вишиття виконували на хустках, сорочках, зокрема на плечових уставках, комірцях. Не всі вони збереглися в первісному вигляді — разом з одягом. У багатьох випадках вишиття пережило своїх носіїв, тож залишилися лише фрагменти з городоцьким швом.

Його можна розпізнати не лише за особливими техніками, але й за кольористикою, розповіла про ще одну особливість цього художнього витвору Ганна Кузбит. У городоцькому шві переважали червоні кольори, з вкрапленнями чорного і синього. Далі від Городка гама змінюється. Зокрема у селі Кирниці, додано жовті кольори, більше синіх, є оливкові.

За підтримки Українського культурного фонду у музеї було організовано вісім майстеркласів з городоцького шва, які провела Галина Рожак.

Читайте також: Корейці задумали збудувати в Городку мережі водопостачання і каналізування. Є три варіанти

Мешканки Городка, які взяли до рук голку, аби опанувати техніку городоцького шва, зізналися, що він є доволі складним у виконанні, особливо елементи "драбинки" та "кривульки", вишиті двосторонньою обміткою. Проте окремі його стібки мають простішу технологію вишиття. Це комплекс швів, що складається з ланцюжків, обмітки, петельних, уперед голкою, позад голки, кривульок та ін.

З огляду унікальність городоцького шва, його планують подавати на внесення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

А наразі, за словами Ганни Кузбіт, місцеві майстрині вишивають городоцьким швом рушник для голови Городоцької громади. Сподіваються, що присяга, яку він даватиме на рушнику зі закодованими давніми символами, матиме особливу вагу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів