На площі Митній у Львові відкрили виставку скульптур Пінзеля й Пфістера

22:54 4 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: «УНН»

Експозицію «Витоки й апогеї українського бароко» розгорнуто в Музеї Пінзеля до кінця літа.

На виставці у Музеї Пінзеля на площі Митній у Львові представлено колекцію скульптур із фондів Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького та інших музеїв України, зокрема – Державного історико-архітектурного заповідника міста Бережани Тернопільської області. У музеї розповідають, що колекція барокової скульптури зібрана у Львівській картинній галереї в результаті експедиційної роботи музейних працівників у 1960-1970 роках.

У часи, коли цій великій спадщині української культури загрожувало знищення, невеликий колектив врятував від загибелі близько двох тисяч творів мистецтва. Музей барокової скульптури Йоганна Георга Пінзеля створений на матеріалах тієї частини спадщини видатного майстра, якій судилося вціліти.

Йоганн Георг Пінзель – один із найталановитіших європейських скульпторів ХVIII століття, творчість якого набуває особливого розмаху і сили у другій половині XVIII століття. Зумів досягнути досконалості в зображенні містичного і драматичного, що добре видно у творах, які експонуються в музеї, серед яких: «Ангел», «Розп’яття», «Жертвоприношення Авраама», «Самсон, що роздирає пащу лева» та інші всесвітньо відомі твори.

Ян (Йоган) Пфістер – найвидатніший скульптор на межі XVI–XVII століть, що творив у Вроцлаві, Тарнові, Львові та Бережанах. Працював переважно у мармурі та алебастрі, інколи – в дереві. Пфістер створив надгробки Я. Свощовського в Домініканському костьолі у Львові, А. Синявського в Бережанах, Острозьких у Тарнові, оздоблював каплицю Боїмів.

Експозиція «Витоки й апогеї українського бароко» буде розгорнута у Музеї Пінзеля до кінця літа. Про це повідомили сьогодні, 4 червня, в інформаційній агенції «УНН».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів