На охорону й збереження культурної спадщини Львівщини передбачено дев’ять мільйонів гривень

11:20 30 березня 2016 р.

Поморянський замок

Поморянський замок
Фото: wikimedia.org

На сесії обласної ради затвердили програму на 2016-2018 роки.

Дев'ять мільйонів гривень передбачено у 2016 році спрямувати на реставрацію пам'яток архітектури у Львівській області. Про це проголосували депутати на сесії Львівської обласної ради 29 березня.

Кошти закладені у Програмі охорони та збереження культурної спадщини. Зокрема, у цьому році на замок в Поморянах Золочівського району скеровано 700 тисяч гривень. Ці незначні кошти не врятують пам'ятку архітектури, але дозволять розпочати протиаварійні роботи. Відреставрують і чотири дерев'яні храми, які внесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної ради. Натомість у прес-службі обласної державної адміністрації розповіли:

«29 березня на сесії Львівської обласної ради депутати затвердили Програму охорони і збереження культурної спадщини Львівської області на 2016-2018 роки. Цей документ розробив департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації для продовження формування пам’яткоохоронної політики в області.

Зазначимо, що у 2015 році завершилось виконання «Регіональної програми розбудови сфери охорони культурної спадщини Львівської області на 2013-2015 роки», на реалізацію якої з загального фонду обласного бюджету було використано близько 10 млн гривень. Керівник департаменту архітектури та розвитку містобудування  ЛОДА Оксана Ткачук розповіла: «У 2016 році на виконання програми передбачено спрямувати дев’ять мільйонів гривень. За 700 тисяч гривень плануємо виготовити паспорти для 60 пам'яток області та облікову документацію для 120 нововиявлених об’єктів. Окрім того, предбачено 760 тисяч гривень на виготовлення ПКД для комплексної реставрації чотирьох дерев'яних храмів Львівщини, які внесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО. А ще заплановано освоїти чотири мільйони гривень на виконання першочергових протиаварійних робіт на 12 пам’ятках дерев'яної сакральної архітектури в восьми районах області. Також плануємо встановити сучасну систему пожежогасіння на п’яти пам’ятках національного значення за 350 тисяч гривень».

За словами Оксани Ткачук, ще 700 тисяч гривень спрямують з обласного бюджету на виконання проектної документації та виконання протиаварійних робіт на пам’ятці національного значення замку-палаці в смт Поморяни Золочівського району.  Окрім того, буде проведено дослідження, вивчення та впорядкування восьми історичних кладовищ, поховань та меморіалів у п’яти районах області.

На ці потреби використають 320 тисяч гривень. На здійснення пошуку і впорядкування поховань жертв війни та політичних репресій на території десяти районів області передбачено використати 600 тисяч гривень.

Ще 700 тисяч гривень заплановано скерувати на впорядкувати поховання на Верецькому перевалі та на спорудження пам’ятного меморіалу. Також передбачено реалізувати пілотний проект «Археологічний кадастр Львівської області» та продовжити археологічні дослідження на суму у 340 тисяч гривень». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів