Майданівець Сергій Нігоян – на двометровій картині львівського художника Радкевича

17:58 14 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: life.img.pravda.com

Побачити її можна в культурному центрі «Дзига» на вулиці Вірменській, 35.

Львівський художник 26-річний Сергій Радкевич створив двометрову картину «Сергій Нігоян. Вірменський мотив». Присвятив її загиблому активісту Євромайдану – 20-річному вірменину Сергієві Нігояну. Він загинув 22 січня від поранення картеччю під час подій на столичній вулиці Грушевського.

– Працюю в дуже інтимному для мене місці – це напівпідвал у центрі Львова. На його стінах і мурах кілька років малюю свої роботи, – каже художник. – Не хочу, аби про це місце хтось дізнався і ходили туристи, чи ще гірше – вандали. Картину створив за 8 год. Використовував акрилові фарби та позолоту. На стіні були три наскрізні дірки. Зробив так, аби дві з них виглядали як отвори від куль, якими вбили Нігояна – на голові та спині. У Вірменії, звідки він родом, на надгробках зображують силуети й портрети померлих. Я довго думав, як зобразити обличчя Сергія, надав йому іконописного вигляду, закрив очі.

На одному із дахів Львова Радкевич малює портрет вбитого львів’янина Юрія Вербицького. Згодом створить ще три зображення облич загиблих активістів.

Про це повідомляє сьогодні, 14 лютого, «Gazeta.ua». Натомість «Українська правда. Життя» інформує: 

«У культурному центрі «Дзига» у Львові з'явився настінний розпис стріт-арт художника Сергія Радкевича, присвячений загиблому активісту «Євромайдану» Сергію Нігояну. За словами художника, «Сергій Нігоян. Вірменський мотив» – це перший портрет в рамках проекту «Упокій», яка об'єднує весь цикл робіт, присвячених останнім подіям в Україні.

«Через даний розпис висловлюю особистий протест проти направленої і зумисної  агресії супроти людського тіла», – пояснює Радкевич.

У роботі «Сергій Нігоян» крім погрудної військової цілі зображений силует і портрет, який раніше висікали на надгробних плитах у Вірменії, звідки родом активіст.

«Це робота, що повстає з горизонтальної площини і переходить у вертикальний розпис на прославу образу сьогоднішнього мученика», – каже художник.

У портретний цикл «Упокій» увійде також образ загиблого активіста Юрія Вербицького».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів