Львів’янин Мирослав Пуцентела прагне перевершити Страдіварі (відео)

11:00 22 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: ТСН.ua

За тридцять років цей майстер створив уже понад три сотні скрипок.


Відео: ТСН.ua

На інструментах львівського майстра Мирослава Пуцентели грають у різних куточках світу. Вони виграють престижні конкурси і йдуть із молотка на міжнародних аукціонах.  Їх він називає «космічними інструментами», присвячує їм увесь свій час і мріє перевершити самого Страдіварі. У своїй невеличкій майстерні Мирослав Пуцентела показав матеріали для виготовлення скрипок.

Мирослав Пуцентела зізнався, що ще донедавна він робив їх з альпійської деревини, яку завозив виключно з Італії. Згодом перейшов на карпатський явір.

Складне дослідження показало, що наша деревина нічим не гірша. Головне - це знати, коли і як її заготовляти. Деревина для скрипок має вистоятися щонайменше 10 років, готовий інструмент лакують 60-80 разів. А щоб він звучав не як фабричний, треба знати ще десятки секретів. 

Своєму ремеслу Пуцентела вчився в Італії, містечку Кремона, де колись працював геній Страдіварі. Каже, що саме там зрозумів філософію і суть скрипки. Також почав виготовляти альти та віолончелі.

Своє захоплення передав синові, а той створив власний дизайн скрипки. На інструментах майстра зіграв навіть цілий оркестр.

На експеримент зважилися «Віртуози Львова». Виконавці зізнають, що такого злагодженого звучання у них ще не було.

Тепер оркестр шукає спонсора, щоб  придбати колекцію інструментів Мирослава Пуцентели. Допоки ж меценат не зголошується, скрипки, віолончелі, альти та контрабас винаймають. Вже у травні поїдуть з ними грати у Польщу.

Про це повідомляється сьогодні, 22 квітня, на сайті «ТСН.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів