Львівські пластуни передали Вифлеємський вогонь миру бійцю, священикам і керівництву ЛОДА (відео)

12:00 17 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Як повідомили в середу «Щоденному Львову» в прес-службі облдержадміністрації, сьогодні, 17 грудня, львівські пластуни урочисто передали Вифлеємський вогонь миру керівництву ЛОДА.


Відео: «5 канал»

У прес-службі міської ради повідомили в середу «Щоденному Львову», щосьогодні, 17 грудня, львівські пластуни урочисто передали Вифлеємський вогонь миру керівництву ЛОДА. У повідомленні також зазначено:

«Вручаючи цей особливий дар, представники пластунської організації висловили сподівання, що цей Вогонь обов'язково принесе мир та злагоду в Україну. Своєю чергою, заступник голови Львівської ОДА Володимир Харчук від імені т.в.о. голови ОДА Юрія Турянського висловив велику подяку пластунській організації, яка з року в рік  бере на себе почесну місію приносити в Україну мир і добро.

«Дійсно, Україні в цей складний час вогонь Миру надзвичайно потрібний. І не лише як вогонь, що горить, а вогонь в наших душах і серцях кожного українця», – зазначив В. Харчук.

Передріздвяну традицію розповсюджувати Вифлеємський вогонь миру започаткувала у 1986 році австрійська телерадіокомпанія ORF з міста Лінц. Зі самого початку акція планувалася з метою підтримки неповносправних дітей та усіх, хто потребує допомоги та уваги в передріздвяний час. І одразу ж цю благородну справу взяли в свої руки скаути.

Щороку австрійські скаути беруть Вогонь на місці народження Ісуса Христа у Вифлеємі, а далі транспортують його літаком до Австрії. Після урочистостей у Віденському Кафедральному соборі естафета передається до сусідніх країн.

Саме із рук в руки, від одного скаутського осередку до іншого, Вифлеємський Вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до всіх, хто чекає на світло тепла, спокою та віри. Світло тепла, миру, злагоди і сподівання мандрує із заходу на схід, долаючи кордони і єднаючи християн у переддень Різдва Христового. Україною Вифлеємський Вогонь поширюють члени Пласту – Національної скаутської організації України.

Пластуни передадуть Вифлеємський Вогонь Миру від польських скаутів українській громаді, церквам, занесуть до дитячих притулків, лікарень, щоб ті, хто перебувають далеко від своїх родин, могли відчути тепло Вифлеємської зірки. Ідея Вогню і його проста символіка сприйнялися українською громадою і впродовж останніх років для багатьох з нас Вогонь став доповненням під час святкування Різдва Христового. Тому Вогнем з Вифлеєму люди запалюють свічки на Святу Вечерю. Традиційно Вогонь зберігається в церкві до Йордану – до 19 січня. Потім його можна погасити.

Люди можуть брати Вогонь на кожну Святу Вечерю. У попередні роки акцію передачі священного сяйва благословили Українська Греко-Католицька Церква, Українська Православна Церква Київського Патріархату, Українська Автокефальна Православна Церква та Римо-Католицька Церква в Україні».

Натомість інтернет-портал «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України» розповів сьогодні, 17 грудня:

«Вчора, 16 грудня, на території національного заповідника «Софія Київська» активісти організації Пласт разом з представниками Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій зустріли Вифлеємський вогонь миру. До Львова його передала австрійська делегація на україно-польському кордоні, а до Європи він потрапив зі Святої Землі літаком.

На спільний молебень у Софійському соборі прийшли священики від УГКЦ, РКЦ, Вірменської апостольської Церкви, Німецької лютеранської Церкви, УПЦ Київського Патріархату та клірик УПЦ (Московського Патріархату). Окрім пластунів та вірян, до спільної молитви долучились прес-секретар посольства Чехії Зденька Цайсова,  та посол Канади Роман Ващук.

Після спільного молебна вогонь передали в руки пластуну та бійцю АТО з Добровольчого Українського корпусу Ігорю Карабіну. «Ніколи не міг подумати, що прийматиму вогонь миру за таких умов. Згодом ми передамо його бійцям в зоні АТО, це дуже важливий символ для них. Звичайно, зараз важко говорити про мир, але ми будемо його наближати усіма силами», – зазначив він.

Після церемонії прийняття вогню, кожен охочий міг засвітити від нього свічку на вулиці. Пластуни заспівали традиційну пісню Вифлеємського вогню та молитву «Отче наш». 

Захід завершився хвилиною мовчання на пам’ять усіх загиблих захисників та зокрема трьох пластунів. Далі вогонь миру попрямував в інші церкви та храми, до лікарень та в зону бойових дій, напряму до бійців.

Вперше вогонь до України потрапив в 1992 році. Сама акція була заснована в 1988 році австрійською телерадіокомпанією як благодійний крок: донести світло з місця народження Ісуса Христа тим, хто святкує Різдво поза домом. У той же рік ініціативу підтримали скаути Відня, а згодом – скаути інших країн».

Про це повіомляється в середу на інтернет-порталі «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України».

Як інформував «ЩЛ», львівські пластуни вже привезли до України Вифлеємський вогонь миру.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів