Кримські татари відкрили у Львові мусульманський релігійний центр «Іхсан» (відео, оновлено)

23:36 26 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: galnet.org

У трьох невеликих кімнатах на проспекті Свободи, 26 біженці з окупованого півострова можуть молитися, читати Коран, вивчати арабську та кримськотатарську мови.

«У Львові відкрили мусульманський релігійний центр. Туди приходять представники мусульманської громади Львова, а також кримські татари, які втекли з анексованого півострова. У трьох невеликих кімнатах люди можуть молитися, читати Коран, вивчати арабську та кримськотатарську», – повідомили сьогодні, 26 березня, «Телевізійна служба новин» каналу «1+1». Своєю чергою, інтернет-видання «iPress.ua» інформує в четвер:

«У самому центрі Львова, на проспекті Свободи, 26 мусульманська громада «Іхсан»  відкрила перший культурний центр ісламської релігії. Українською мовою кримськотатарське слово «Іхсан» означає «щирість». Кримські татари у Львові хочуть, щоб їх сприймали саме такими – щирими і відкритими.

Голова громади Ернест Абкилямов раніше жив у Криму, але після анексії півострова Росією вже майже рік проживає у Львові. Він розповідає, що зараз у місті живе близько 2 тисяч осіб, що сповідують іслам. Більша частина з них є переселенцями з Криму. Саме тому виникла ідея створити такий центр, куди б могли приходити, в першу чергу на молитву, всі мусульмани.

Абкилямов також пояснив: «Ми молимось п'ять разів на день. Якщо зранку, до сходу сонця, ми звертаємось до Бога вдома, то наступні 2-3 молитви доводиться молитись здебільшого перебуваючи на роботі або навчанні. І для того, щоб не виникало незручностей самим вірянам і навколишнім, недалеко від Оперного театру ми відкрили такий центр».

Весь центр – це три невеликі кімнати. В одній з них офіс, в іншій кімната для молитв, а у третій конференц-зала. У кімнатах книги кримсько-татарською мовою, на полиці – Коран. Приміщення кримськотатарська громада винаймає власним коштом.

Ернест Абкилямов розповідає, що в громади є чимало ідей на майбутнє. Серед них – створити великий центр, куди б могли приходити всі мусульмани, навчатись тут кримськотатарської культури, мови та навіть кухні.

Абкилямов додав: «Ми здорова нація, яка не забуває про Бога. Створенням цього закладу, ми хочемо показати Львову себе справжніх. Ми не претендуємо будувати тут високу кар’єру чи звертати на себе особливу увагу. Ні, ми просто хочемо зруйнувати стереотипи про іслам та розбити стіни між релігіями, ми прагнемо співпраці з містом. 300 років триває геноцид нашої нації, тому для нас надважливим є зберегти та розширити нашу культурну традицію».

У мусульманському центрі вважають, що такий заклад повинен бути у Львові, оскільки це свідчитиме, що місто є справді « культурною столицею». «Турист, що сповідує іслам зможе відчувати себе вільно у місті, оскільки і тут є частинка його рідної релігії» , – каже голова кримськотатарської громади у Львові.

Мусульманський центр відчинений протягом дня. Тут щонеділі проводяться курси вивчення релігії, читають Коран».

Натомість у київській газеті «День» розровіли в середу:

«25 березня, у центральній частині Львова (проспект Свободи, 26) відкрили мусульманський центр «Іхсан». Сюди приходитимуть на молитву кримські татари та представники інших мусульманських громад міста.  Також, обіцяють, центр стане місцем міжкультурного обміну.

За словами голови релігійної громади «Іхсан» Ернеста Абкілямова, в новоствореній установі є навчальна частина, де вчитимуть основ мусульманства та читатимуть Коран.

Відкриття офісу ініціювали вимушені переселенці з Криму за підтримки  громадських організацій «Крим SOS» та  «Земляцтво кримських татар».

Орендоване приміщення за підтримки мусульманської громади в Європі. «Після того, що сталося з Кримом, частина кримських татар переселилася до Львова, отож нас турбує збереження своєї ідентичності, – зазначає член релігійної громади «Іхсан», приїхав до Львова зі Сімферополя, Руслан Аблямітов. – Цей офіс буде місцем, де кримські татари і мусульмани інших національностей збиратимуться для спілкування та більшого пізнання своєї релігії».

Окрім молитов, на проспекті Свободи, 26 також відбуватимуться заходи з відзначення пам’ятних дат трагічної історії кримськотатарського народу та інші проекти культурного та релігійного характеру. У суботу у центрі – жіночий день».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів