Глави християнських Церков вітають українців з Різдвом

21:30 30 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: purigok.ucoz.ru

У цей день, як наголошує Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), «наше відчуття безсилля перетворюється на усвідомлення власної гідності».

Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) наголошує також у своєму Різдвяному привітанні:

«Сьогодні українське суспільство вже вкотре у своїй історії засвідчує, що прагне будувати власне майбутнє на підвалинах християнської віри. Новонароджений Спаситель є сповненням надії всього людства на прихід Царства Божого – царства справедливості, миру і добра.

Народження саме такого предвічного Царя миру звіщав ангел, коли казав пастирям: «Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу: сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель» (Лк. 2, 10-11).

Як важливо нам у цей історичний момент, на слово благовісника, відчути, що саме Христос є джерелом нашої радості, і перестати боятися! У Різдві Христовому нехай наша тривога перетвориться на надію, розгубленість і непевність – переміниться на дорогу до Господнього вертепу. У цей різдвяний день, коли, за словами ап. Павла, сила Божа проявляється в людській немочі (пор. ІІ Кор. 12, 9), наше відчуття безсилля перетворюється на усвідомлення власної гідності.

За діянням Святого Духа це усвідомлення власної гідності стає силою, що допоможе нам збудувати суспільство, гідне людини. Ось чому ми сьогодні, величаючи силу божественної людяності, співаємо: «Ти, що підняв нашу силу, Святий єси, Господи!». 

Своєю чергою, Патріарх УПЦ КП Філарет (Денисенко) зазначає:

«Кожного року ми святкуємо Різдво Христове – найвеличніше свято всього християнства, бо Син Божий, будучи Творцем світу, принизив Себе і став людиною. Що це означає? Це означає, що величний, незбагненний і неописанний Бог не тільки наблизився до людини, а, смиривши Себе до безмежності, з'єднався з людською природою…

Людство досягло великих успіхів у науці, технологіях – в усьому, що стосується матеріальних цінностей. Але яким жалюгідним стало духовне життя!

Це навіть не потребує доказів, бо ми бачимо бездуховність на кожному кроці, щодня і всюди. І все тому, що християни забули, для чого Син Божий народився і став людиною.

Все духовне стало для нас, християн, другорядним, а матеріальні цінності люди поклали в основу свого життя і діяльності. Не дивуйтеся, що діти не шанують батьків, а матері кидають напризволяще своїх дітей, правителі отримують владу не для того, щоб служити благу народу, а своїм власним інтересам.

Нехай не виникає у вас питання, чому ми, українці, такі роз'єднані. Об'єднують любов, правда, мир, жертовність, а гріх і всіляке зло – тільки роз'єднують людей.

Браття і сестри! Пам'ятаймо, для чого Син Божий народився від Пресвятої Діви Марії у Вифлеємській печері!

А я сердечно вітаю з великим святом Різдва Христового всю українську паству Київського Патріархату, наших братів і сестер Московського Патріархату, всіх християн України, а також українців в Америці і Канаді, Європі і Австралії і по всьому світу. Сердечно вітаю з Різдвом Христовим Президента України Віктора Януковича, уряд, Верховну Раду, українські збройні сили і весь український народ».

Натомість у Різдвяному вітанні Митрополита УПЦ (МП) Володимира (Сабодана) мовиться:

«Христос народжується – славте! Христос з небес – зустрічайте!» – торжествуючи, закликає нас нині Свята Церква відкрити свої серця, щоб Христос Бог увійшов у наше життя і наповнив його змістом, миром і радістю…

Світле й радісне свято Різдва Христового нагадує нам, що ми, християни, покликані до того, щоб, полум’яніючи любов’ю, зігрівати цей світ, хоча б у тій невеликій частині, де поставив нас Господь Бог. Погляньте навколо, будьте уважні до тих, кого в їхній нужді посилає сьогодні до нас Христос. І нехай кожен на своєму місці чесно й відповідально, по-християнському робить те, що покликаний робити, щоб люди, бачачи наші добрі діла, прославляли Отця нашого Небесного (див.: Мф. 5: 16).

Ми живемо в той час, про який Спаситель сказав: і через збільшення беззаконня у багатьох охолоне любов (Мф. 24: 12). Як тієї Різдвяної ночі, 2013 років тому, звістка про Народження Царя і Бога розділила людство, так і сьогодні: одні, покликані Ангелами і Віфлеємської зіркою, прихиливши свої коліна й серця, співають хвалу Рожденому Господу і Спасителю нашому і приносять Йому свої дари; інші – через незнання і байдужість – не пускають Його у свої домівки, а ще інші, злобуючи, шукають Його смерті. І сьогодні, як і тоді, одні відкривають Христу свої серця, і Він показує їм славу Свою і дарує благовоління, інші не хочуть знати Його, а є й такі, що своїми гріхами виганяють Христа зі свого життя».

Своєю чергою, голова Конференції римо-католицьких єпископів України, архиєпископ Мечислав Мокшицький, закликав у своєму посланні:

«Святкуючи прихід на землю Божого Сина, подумки переносимося у минуле, у невеличке місто Вифлеєм, де Боже слово прийняло людську подобу. Зовнішні обставини та надзвичайно вбогі умови, так би мовити, не сприяли тому, що народиться Месія – Цар Всесвіту, але жертовна любов Богородиці та її пречистого Обручника до Господа відкрилася на прихід Спасителя.

Як ті, що жили понад дві тисячі років тому, так і ми тепер, прагнучи миру, справедливості і любові, використовуймо якнайкраще кожну мить нашого життя. Відкриймося на Божу присутність посеред нас у Його Слові, Таїнствах, Провидінню.

В родинах обдаровуймо один одного пошаною, терпеливістю, турботою. В праці керуймося відповідальністю, пунктуальністю.

По відношенню до бідних та старших будьмо ввічливими, зі щедрістю посвячуймо їм свою увагу та допомагаймо. За словами св. Франциска з Асізі ставаймо Божими Матерями, носячи Ісуса у нашому серці та тілі і народжуймо Його через Божу любов та чисте і щире сумління, святі вчинки, які мають бути прикладом та світлом для інших».

Натомість cтарший єпископ Церкви ХВЄУ (християн віри євангельської-п'ятидесятників України) Михайло Паночко вітає із святом так:

«У ці святкові дні ми знову згадуємо прекрасну і таємничу ніч, коли хори ангелів з величезною радістю оспівували велич приходу на землю Спасителя світу – Сина Божого, котрий народився немовлятком у найскромнішому місці землі – в яслах «бо, в заїзді їм місця не знайшлося». Ця славна подія має надихати нас жити освяченим життям, нести Слово Боже людям з радістю та любо’ю «Бо хлоп’ятко народилося нам, Син даний нам і влада на раменах Його» (Іс. 9:6). Тож нехай постійна присутність Ісуса Христа у Вашому житті сповнює Вас особливою радістю, надією та міцною вірою на перемогу над злом і гріхом».

Про це інформує сьогодні, 30 грудня, портал «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України».

Як повідомляв «ЩЛ», львів’ян закликають святкувати Різдво на Майдані в Києві, нардеп Петро Порошенко запросив мешканців найбільшого міста Західної України зустріти в столиці й Новий рік, бо, як запевнив він, «без Львова не буде жодної перемоги», а Руслана Лижичко запрошує у новорічну ніч на Майдан, щоб заспівати там Державний Гімн України – для Книги рекордів Гіннеса, натомість співробітники посольства США в Києві привітали громадян України з Новим Роком у вишиванках та її державною мовою й зокрема побажали: «Хай тітушки ходять боком!».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів