Екс-міський голова Львова руйнує Криву Липу. Архітектор вимагає компенсації

20:44 29 вересня 2013 р.

Будинок Буняка

Будинок Буняка
Фото: Юрій Волощак

У проїзді Крива Липа за номерами 3 і 3а екс-міський голова Львова Любомир Буняк добудував нові поверхи, які нищать музейний Львів,занесений до світової спадщини ЮНЕСКО. Архітектор Юрій Волощак хоче за це матеріальної компенсації від колишнього міського голови Львова Любомира Буняка.


Відео: Львівський прес-клуб

Ці будинки розташовані між вулицями Січових Стрільців і Дорошенка, у колишньому пасажі Гаусмана. Його забудову робили два архітектори у 1894 році, й вона мала свою стилістичну цілісність.

Але коли відбувалася приватизація-прихватизація у 2003 році, документи підтверджують, що об'єкт Крива Липа, 3 взяла в приватну власність Тетяна Хомин-Буняк, дружина тогочасного мера, - розповів Юрій Волощак у відеопрограмі Львівського прес-клубу "6 хвилин про".

"Нещодавно я його зустрів і запитав:  "Любомире Костянтиновичу, Крива Липа, 3  - це ваш будинок? Він відповів: "Так - мій". Кажу: "Дуже негарно - вже йдучи з Галицького ринку ми бачимо величезний жовтий фасад, який піднімається на два поверхи над іншими фасадами вулиці Дорошенка і величезне таке "око" - широке аркове вікно, яке забиває всі довколишні маштаби. Він сказав :  "Можливо, ви добрий архітектор, але проектував у сто разів кращий від вас, однак прізвище не назвав".

"У кожній речі, яка руйнує наше місто, беруть участь, щонайменше, троє. Я не хочу засуджувати Л. К. Буняка, головного архітектора, штовхачів і виконавців цього. Але уявімо собі велосипед, щоб його урухомити потрібно, щонайменше, руль, колеса і педалі. Хто в ролі педалей, напевно, гроші - Любомир Буняк. Він не зобов'язаний бути дуже інтелігентним, архітектурно  освіченим, але він зобов'язаний бути громадянином. У цьому випадку він - просто мішок з грошима. Його не цікавлять моральні якості, його цікавить прибуток і помноження його. Бо на цьому місці є плани збудувати ще "Солодку вишиванку", яка своїм фасадом буде "прикрашати" вулицю Дорошенка",- наголосив Ю. Волощак.

Нова споруда Буняка 9-ма чи 10-ма сходинами заїхала в проїзд Крива Липа на територію, що належить громаді. "І за цю квадратуру, 6 чи 7 квадратних метрів, я, як мешканець Львова, хочу компенсації від Любомира Буняка", - заявив Юрій Волощак.

На думку Ю. Волощака, за 20 років незалежності України немає жодної надбудови, яка вписалася би гармонійно в архітектуру Львова або яка зважила би на сусідній об'єкт.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів