Дотепні екологічні карикатури розсмішили львів'ян до сліз

19:22 6 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: gazeta.ua

Виставка «Плюс 1°С» триватиме до 22 листопада.

«Gazeta.ua» розповідає сьогодні, 6 листопада, в публікації Ольга Швед «Дотепні екологічні карикатури розсмішили львів'ян до сліз»:

«5 листопада у Львівській мистецькій галереї Гері Боумена відкрили виставку «Плюс 1°С». Це карикатури шведських та українських митців на тему кліматичних змін.

«Плюс 1°С» – міжнародний проект Шведського інституту, покликаний привернути увагу до проблеми кліматичних змін на планеті. Починаючи з вересня 2010 року виставка побувала на Балканах, в Ісландії, Малайзії, Сирії, Латвії, Росії, Франції, а кількість її відвідувачів сягнула понад 40 тисяч.

Виставка мандрує Україною з 2012 року. Усі карикатури – на екологічну тематику: зміна клімату, глобальне потепління, забруднення, нищення природи, видобуток природних ресурсів. Але художники показали це в дуже цікавому і смішному ракурсі.

«Тут представлено дві моїх роботи – «Зустріч» і «Холод». Вони виставлялися у Франції. Я над ними довго працював, бо хотів на доступному, побутовому і зрозумілому для кожного рівні показати наслідки діяльності людини і зміни клімату. Для себе я вирішив відмовитисячя від автомобілів, які своїми газами забруднюють повітря, намагаюся їсти екологічно чисті продукти, та не палю. Я розумію, що якщо на одній півкулі землі стала температура зміниться хоча б на градус, то на іншій півкулі це може призвести до глобальних наслідків», – каже карикатурист зі Львова Олександр Житніков.

Найбільше увагу глядачів привернули роботи із зображеної жіночкою на човні у морі (на фото «ЩЛ»). Вона пропонувала відпочивальникам у воді скористатися туалетом на тому ж човні. Цікавий малюнок, де у курки вилупилися крокодили внаслідок глобального потепління, або чоловік сидить на планеті Земля як на туалеті, і мріє так само сидіти і на інших «чистих» планетах.

«Те, що ми дуже серйозно сприймаємо проблеми клімату і навколишнього середовища, не заперечує можливість розглядати цю проблему з гумористичної точки зору», – каже на відкритті виставки Посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат. Триватиме виставка до 22 листопада».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів