Дерев’яну церкву 17 століття, що перебуває в аварійному стані, відремонтують за 1,6 млн грн

16:01 30 травня 2024 р.

Фото до новини

Кілька разів її ремонтувала громада села власними зусиллями.

Про це інформує ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Для цього в обласному бюджеті передбачили 1,6 млн гривень цьогоріч.

Церква Богоявлення Господнього в Кугаєві є пам’яткою архітектури національного значення, що датується 1693 роком. Кілька разів її ремонтувала громада села власними зусиллями. Так, у 1989 році тут з’явилися розписи стін, виконані сільськими майстрами. Проте, після того, як у 1990-2000 роках в Кугаєві збудували нову, муровану, церкву, богослужіння у дерев’яній святині припинились. 

Найбільша цінність пам’ятки – іконостас 18 століття. Його ікони дослідники датують 1702-1806 роками. У 2021 році цей іконостас демонтували і перенесли в Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького, через аварійний стан самої церкви.  

«Наразі церкву відкрили і поставили тимчасове накриття. Це дало можливість убезпечити дерев’яні конструкції від замокання, визначити найбільш уражену деревину  та полегшити хід реставраційних робіт. Найбільший виклик, який стоїть сьогодні перед реставраторами, — це заміна дерев’яних дубових підвалин храму», — розповіла директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько. 

Читайте також: Купили заради гарного «пляцу» під будівництво, а знайшли скарб

Головний архітектор проєкту Микола Гайда та представники підрядної організації проговорили корпус першочергових заходів та ще раз оцінили стан будівлі.  

«Роботи тут здійснюватиме ТДВ «Львівське спеціальне науково-реставраційне проектно-виробниче управління «Львів-реставрація». На реставрацію церкви Богоявлення Господнього в Кугаєві цьогоріч в обласному бюджеті виділили 1,6 млн гривень.

Повністю роботи планують завершити наступного року.

Збережемо  церковні архітектурні памʼятки!», – зазначив заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

Нагадаємо, у 2012 році, з метою порятунку храму, була започаткована ініціатива «Врятувати церкву в Кугаєві», що згуртувала багатьох пам’яткоохоронців навколо спільної мети. Співтворцем ініціативи є голова ЛОО «Українське товариство охорони пам'яток історії та культури» Андрій Салюк. 

Читайте також: Аптеку-музей «Під Чорним орлом» реорганізували

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів