«Camerata Lysy» завершить міжнародний фестиваль імені Альберто Лисого у Львові

13:00 18 квітня 2019 р.

Фото до новини


Фото: day.kyiv.ua

У Львові з успіхом відбувається Міжнародний фестиваль імені Альберто Лисого

Лисий Альберто, або Іван (11 лютого 1935, Буенос-Айрес – 30 грудня 2009, Лозанна, Швейцарія) був знаменитим аргентинським скрипалем, диригентом, педагогом, композитором і музично-громадським діячем. Він походив із родини українських емігрантів. Гру на скрипці опановував у батька, згодом – у Шпіллера в Буенос-Айресі (дебютував 1944, виконав концерт Ніколо Паганіні). Навчався в Лондоні та місті Ґштад (Швейцарія) в Ієгуді Менухіна, який подарував скрипку роботи Гварнері (1647). Лауреат Державного скрипкового конкурсу (Буенос-Айрес, 1950), Міжнародного конкурсу скрипалів імені королеви Єлизавети (Брюссель, 1955; на двох – перша премія), Міжнародної педагогічної премії Страдиварі (США, 2006).

Альберто Лисий володів віртуозною технікою. Він є автором багатьох музичних творів, серед яких – Варіації на тему А.Кореллі, де використано мелодію пісні «Реве та стогне Дніпр широкий». Гастролював у США, колишніми країнами СРСР, Китаї, Японії, в Україні: з «Камератою Лисого» (1994, Київ), та як соліст (2002, Львів) із камерним оркестром «Віртуози Львова» під керівництвом Луціва.

Альберто Лисий зробив величезний внесок у розвиток української академічної музики. Серед відомих музикантів українців є багато його учнів, тож і манера виконання й віртуозність техніки містять часточку маестро. Він обіцяв повернутися в Україну під час свого останнього візиту, але фізично це вже ніколи не стане можливим. Тож як зазначають організатори форуму, через свою творчість та талановитих учнів на Міжнародному фестивалі імені Альберто Лисого музикант знову повертається в Україну.

Концерт-відкриття відбувся в Дзеркальній залі палацу Потоцьких. Фестиваль триває в співпраці з Association «Rencontres Musicales Camerata Lysy» (Швейцарія) та має за мету популяризацію багатої музичної спадщини видатного маестро.

У програмі фесту камерні твори з репертуару Альберто Лисого, серед яких – «Струнний квінтет» Моцарта, «Фортепіанний квінтет» Дворжака, «Струнний секстет» Чайковського, «Струнний октет» Мендельсона, «Концерт для двох скрипок та струнного оркестру» Арнольда. Окрім того, в рамках фестивалю проводять безплатні майстер-класи для учнів музичних шкіл та консерваторії за класом скрипки, альта, віолончелі та фортепіано.

20 квітня – завершальний концерт відбудеться в Залі імені Станіслава Людкевича, який подарує програму за участі ансамблю «Camerata Lysy». Це подорож музичними світоглядами, індивідуальностями й епохами – від Моцарта до 1970-х у творі Малкольма Арнольда, через неспокійних романтиків Чайковського й Бруха, ліричного Паганіні, енергійно-модернового Бартока, мальовничого де Файльї... класична музика в багатстві своєї різноманітності у виконанні найкращих музикантів із України, Швейцарії, Ізраїлю, Румунії та Іспанії.

Організатори планують зробити фестиваль щорічним культурним заходом у Львові. Про це повідомили в четвер, 18 квітня, в київському часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів