Бурштиновий вівтар у Ґданську перевершив Бурштинову кімнату, автор якої творив і в Жовкві

09:12 8 травня 2018 р.

Фото до новини

У Ґданській базилиці святої Бригіди відкрили найбільший у світі Бурштиновий вівтар. Про це кореспондентові «Щоденного Львова» повідомила заступник міського голови Ґданська Алєксандра Дулькєвіч. Вівтар з бурштина сягає 13 метрів заввишки, 10 – завширшки і має площу 120 квадратних метрів.

Алєксандра Дулькєвіч зауважила, що за площею Бурштиновий вівтар перевершив Бурштинову кімнату – шедевр мистецтва 18 століття, яка також була виготовлена архітектором з Ґданська – Андреасом Шлютером, і щезла в роки Другої світової війни.

Бурштинова кімната мала площу 78 квадратних метрів.

- Бурштиновий вівтар розташований у єдиному в Ґданську храмі, який не є орієнтованим за католицькою традицією – вхід зі заходу, головний вівтар – на сході. Це – данина його покровительці – Св. Бригіді, яка мала великі впливи у католицькій церкві і, за її наполяганням, базиліку збудували нетрадиційно, - розповіла гід Інка Немчєвська. - Цей костел пов'язаний з політикою. Саме він був релігійним осередком профспілкового руху «Солідарність», який почав руйнацію комуністичної системи в Польщі. І тут у прихідському домі лідер «Солідарності» Лех Валенса приймав впливових зарубіжних політиків, зокрема – Маргарет Тетчер, колишню прем’єрку Великобританії.

Ідея створення Бурштинового вівтаря належить отцю Генріку Янковському. Проект розробив професор Станіслав Радванський, колишній ректор Академії художніх мистецтв у Гданську, а співавтором проекту й одночасно головним виконавцем став мистець, майстер з обробки бурштину Маріуш Драпіковський.

Вівтар складається з металевого каркасу, на якому розміщені бурштинові елементи. «Священик хотів, щоб він охоплював увесь пресвітерій. Тоді я сказав, що такий величезний вівтар буде дорожчим за всю будівлю костелу. А він тоді з посмішкою запитав: «Що, боїшся?» Я ж відповів, що ні, і якщо Бог забажає, то вівтар буде. Я усвідомлював, що твориться шедевр, яким захоплюватиметься світ», –  розповів для радіо «Ґданськ» Маріуш Драпіковський.

Бурштиновий вівтар почали будувати в базиліці Св. Бригіди у 2000-му році. Спочатку це була півтораметрова дароносиця з бурштину. Згодом на її основі вирішили спорудити вівтар у формі бурштинового виноградника, що символізує Христа.

Центральним елементом вівтаря стала ікона Божої Матері. Вона написана отцем Франциском Знанєцьким із Пельпліна після жорстокого придушення робітничої демонстрації у Польщі в грудні 1970 року, коли, за офіційними даними, загинуло 44 людини і 1160 були поранені. Кардинал Кароль Войтила і примас Польщі Стефан Вишинський у 1975 році привезли цю ікону до Ватикану, де її освятив Папа Павло VI. З того часу ікона Божої Матері служить у костелі Святої Бригіди.

Цей вівтар став подякою Богу за дар свободи і понтифікату Святого Яна Павла ІІ (раніше - кардинал Кароль Войтила - ЩЛ), розповіла Інка Немчєвська.

За словами заступника міського голови Ґданська Алєксандри Дулькєвіч, роботи над вівтарем триватимуть і на ньому будуть розміщувати нові бурштинові елементи.

Для цього у базиліці Св. Бригіти є жертовна скринька, куди, крім грошових кошів, парафіяни і всі охочі кладуть бурштинове каміння і бурштинові прикраси.

Тепер до унікального Бурштинового вівтаря у Гданську можна дістатися зі Львова за півтори години – прямим рейсом лоу-коста «Wizz Аir», який літає в цьому і зворотному керунках двічі на тиждень: у понеділок та п’ятницю.

Нагадаємо, що цьогоріч - 120 років королівському пам’ятнику-візитівці Львова, який тепер прикрашає Ґданськ

На фото: скринька з пожертвами на Бурштиновий вівтар.

Історична довідка

Бурштинова кімната створена архітектором німецького походження Андреасом Шлютером для пруського короля Фрідріха I. Згодом син короля подарував цей шедевр московському царю Петру I. Бурштинову кімнату довершив італієць Бартоломео Растреллі, відомий архітектор, який працював у Росії. Вона перебувала в літній резиденції імператорів у Царському Селі. Шедевр складався з бурштинових панелей, прикрас і панно. Під час Другої світової війни Бурштинову кімнату вивезли з Росії німці в Кенігсберг (теперішній Калінінград у РФ), де її сліди загублено.

Кілька років Андреас Шлютер працював у Жовкві під Львовом. Його замовником був король Ян ІІІ Собєський.  Збереглися два надгробки роботи Андреаса Шлютера в костелі Св. Лаврентія – фундаторки костелу і монастиря, матері Яна ІІІ Софії Теофілії Собєської , а також брата короля - Марка Собєського.

Шлютер також оздоблював резиденцію короля Яна Собєського у Вілянуві, Варшава - зробив скульптурну падугу в спальні короля.

 Довідка Wizz Air

Wizz Air почала виконувати рейси в/з України у 2008 році і зараз пропонує польоти за 32-ма маршрутами з 3-х аеропортів (Львів, Київ (Жуляни) та Харків в 11 європейських країн. Зокрема, зі Львова Wizz Air виконує рейси до Дортмунда, Берліна, Вроцлава, Ґданська, Катовіц, Лондона.

Рейси зі Львова в Ґданськ авіакомпанія виконує двічі на тиждень за цінами від 269 гривень (в один бік, включно з усіма податками, необхідними платежами та однією малою ручною поклажею). Більше інформації на сайті - wizzair.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів