Благодійний фонд поповнить 10 бібліотек Львова

18:38 26 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Бібліотеки в 20-ти районах Львівщини та в її обласному центрі стали першими учасниками проекту новоствореного благодійного фонду «Бібліотечна країна».

20 районних бібліотек Львівщини та 10 – її обласного центра – отримали в подарунок від Благодійного фонду «Бібліотечна країна» комплекти книг (сучасна проза, переклади, антології) по 50 найменувань кожна. Один комплект книг складався суто зі сучасної дитячої літератури. Його отримала Львівська обласна дитяча бібліотека.

Зокрема, бібліотеки отримали книги сучасних українських авторів, серед яких – Наталка Сняданко, Євген Положій, Олесь Ульяненко, Юрій Винничук. Також у комплекті є серія «Карта світу», де представлені переклади знаних зарубіжних авторів – Умберто Еко, Жоже Сарамаго, Жан-Марі Ле Крезо, Гюнтекін та інші. Багатотомник Данила Яневського «Проект. Україна», «Львівська Антологія» (упорядник Юрій Винничук) та багато інших.

До першого проекту Благодійного Фонду «Бібліотечна країна» вже долучилося видавництво «Урбіно» (Львів), яке передало 50 книг Ольги Токарчук «Плуг». Організатори проекту планують залучити й інші видавництва області та України, а також спонсорів до цього проекту, завдяки чому налагодити постачання широкого асортименту книг українських видавництв.

Засновниками фонду «Бібліотечна країна» є Олександр Красовицький та Ірина Алексеєва («Видавництво Фоліо», м. Харків). Головним завданням фонду є створення мобільної системи поповнення публічних бібліотек, яка зможе на кошти вітчизняних спонсорів, місцевих громад, зарубіжних благодійних організацій забезпечити нормальне постачання нових книг.

У Львівській області діє 1330 публічних бібліотек сфери управління міністерства культури України, в тому числі три – обласні, стільки ж – для юнацтва, 63 – для дітей. Із загальної кількості бібліотек 1 143 розташовані у сільській місцевості. У межах Програми поповнення бібліотечних фондів щороку публічні бібліотеки області поповнюють приблизнона 12-ма тисячами примірників книг.

Про це повідомили сьогодні, 26 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі обласної державної адміністрації. Натомість у прес-службі міської ради розповіли в п’ятницю:

«В Україні розпочав діяльність Благодійний фонд «Бiбліотечна країна». Головним завданням Фонду є створення мобільної системи поповнення публічних і шкільних бібліотек, яка в умовах відсутності державного фінансування зможе на кошти вітчизняних спонсорів, місцевих громад, зарубіжних благодійних організацій забезпечити нормальне постачання нових книг.

Начальник управління культури ЛМР Ірина Магдиш повідомила: «Дуже гарний проект, книжок нашим бібліотекам завжди замало Якщо є ініціатива чи добра воля, що є видавництво, яке буде заповнювати оцю прогалину і буде доповнювати бібліотечні фонди новими виданнями це прекрасно.  Насправді добре, що ми перестаємо ділити на міські і сільські бібліотеки, на міських і сільських читачів, всюди наші громадяни, наші діти і сільська бібліотека не повинна нічим бути гіршим, мені навіть здається, що сільські бібліотеки повинні бути ліпші. Адже люди у місті мають більше можливостей, але натомість люди у селах часто мають тільки цю бібліотеку, яка і повинна бути культурним центром громади, де люди можуть збиратись там повинно бути затишно і там повинні бути найновіші книжки». 

Засновниками фонду є Олександр Красовицький та Ірина Алексеєва («Видавництво Фоліо»), тому спочатку бібліотеки будуть отримувати книги за рахунок видавництва. Згодом передбачається поставка широкого асортименту книг українських видавництв.

До Наглядової Ради Фонду вже увійшли Сергій Квіт, Олег Наливайко, Кшиштоф Зануссі та ін. Фонд базується у Львові, першим проектом фонду буде постачання 50 найменувань книг в бібліотеки Львівської області (21), Івано-Франківської області (19) та міста Львова (10).

До першого проекту фонду також залучилося видавництво «Урбіно», яке передає 50 книг Ольги Токарчук «Плуг», якими Благодійний Фонд «Бібліотечна країна» доповнить комплекти книг, які буде передано до бібліотек Львівської та Івано-Франківської областей та Львова.

Адреса: Благодійний фонд «Бібліотечна країна», місто Львів, вул. Стрийська, 79, ЄДРПОУ 39821475, biblio@folio.com.ua

Видавництво звертається до всіх, кому небайдужий стан бібліотек в його рідному місті чи селі, з проханням зв'язатися з нами з питання пошуку фінансування таких поставок».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів