Більшість українців не хочуть читати рідною мовою?

16:35 13 вересня 2013 р.

Фото до новини

Утім, 90% українських книг – це підручники

«Більшість українців не хочуть читати українською мовою», – дійшли висновку в публікації на сайті «ТСН.ua», переповідаючи у ній результати дослідження «GfK Ukraine», представлені сьогодні, 13 вересня, на Міжнародному форумі книговидавців у Львові. Бо організатори цього дослідження твердять, що лише 24% населення України обирає літературу українською мовою.

У тому числі  переклади іноземних авторів. Натомість решта читачів нібито віддають перевагу російськомовним книжкам.

При цьому лише 42% респондентів «GfK Ukraine» відповіли, що куплять переклад роману українською мовою навіть за умови, якщо він буде коштувати дешевше, ніж ця ж книга російською. Тим часом 58% українців, згодних купувати літературу, начебто віддають перевагу російськомовній літературі. 

«GfK Ukraine» твердять також – якщо українською мовою вцілому згодні читати 41% населення України, то російською – 59%. Та все ж у публікації на сайті «ТСН.ua» явно не враховане пояснення голови Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України Лілії Гриневич інтернет-виданню «Гал-інфо»: «90% україномовної книжки, яка друкується, – це підручники та посібники».

А, своєю чергою, директор львівського видавництва «Кальварія» Анетта Антоненко скаржився в інтервю «Газеті по-українськи» наступне: «У Львові у людей доволі сутужно з фінансами, і це може сильно збити продаж. У Львові вже менше купують. Ми розраховуємо на покупців не зі Львова. Львів'яни часто відкладають покупку: «Ми ще встигнемо в магазині купити", особливо якщо видавництво львівське».

Відтак у заголовок цього інтервю винесено сумний висновок «Львів'яни через зубожіння стали купувати менше книг»...

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів