Андрій Павлів та Юрій Криворучко – автори «архітектурних фурункулів» Львова - експерт

16:06 10 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Готель «Опера» у Львові має два зайві поверхи, бо вони виразно домінують над сусідньою монументальною спорудою Оперного театру, збудованого Горголевським ще на початку 20 століття. Тоді як саме львівська Опера задумана архітектурною домінантою на проспекті Свободи. В Одесі громадськість домоглася зниження двох поверхів у будівлі, що розташована поруч їхнього оперного театру.

Львів хворіє на "архітектурні фурункули"
Відео: Львівський прес-клуб

Про це у відеопрограмі Львівського прес-клубу «6 хвилин про» розповів архітектор Юрій Волощак.

«Я думаю, що прийде час і у Львові будуть зняті ці два зайві поверхи, а також буде демонтовано «Укрсоцбанк», роботи архітектора Базюка, творіння якого могли би стати окрасою, хіба що Сихова, але не центру Львова», - наголосив архітектор Юрій Волощак.

Ще один «архітектурний фурункул», за словами Юрія Волощака, є на вулиці Памви Беринди. «Його видно з дуже багатьох ракурсів, і він виступає двома паскудними поверхами понад прилеглі будинки. Він висить над «Віденською кав’ярнею», сусідньою гауптвахтою, яку, до речі, також спотворено»,- зазначив Юрій Волощак.

Ці порушення, на думку Волощака, є наслідком роботи «розстрільної трійки» міста Львова – архітектора, замовника і «штовхача». Кожен з них, є учасником підпису на розстрільному списку для Львова.

 «Штовхач – це така спеціальна неофіційна посада у Львові. Полягає вона у тому, що спершу треба зробити якесь свинство в місті, а  потім  це свинство узаконити. Узаконює це свинство посадова особа рангу Андрія Павліва або Юрія Криворучка (головний будівельник та головний архітектор міста). Зараз Павлів поєднує ці дві посади, а Криворучко навчає у Львівській політехніці молодих архітекторів – як ставати тими «штовхачами»,- зазначив Юрій Волощак.

«На Заході архітектори створюють шедевральні надбудови на горищах. А в нас це робиться дуже штубацько і неоковирно, на догоду замовнику, який не має жодної мистецької освіти і відчуття смаку. А все має диктувати архітектор, який повинен бути, передусім, охоронцем історичного центру»,- підсумував Юрій Волощак.
 
 
 
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів