9 та 10 березня у Львівській філармонії співатиме «В шану Тарасові Шевченку» Вікторія Лук’янець

22:47 7 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Галина Терещук / radiosvoboda.org

У виконанні примадонни Віденської опери звучатимуть романси українських композиторів на тексти Кобзаря.

Про це повідомила «Щоденному Львову» представник відділ реклами та маркетингу філармонії Ольга Максим’як. За її словами, 9 та 10 березня участь у концерті «В шану Тарасові Шевченку» у Львівській філармонії візьме також її соліст Назар Тацишин. А під батутою Володимира Сивохіпа виступить Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик», Галицький академічний камерний хор, Хор студентів Львівського державного музичного училища імені Станіслава Людкевича та Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії.

Зокрема, прозвучать романси та оперні номери на слова Тараса Шевченка. Окрім добре відомих класичних композицій, виконавці підготували твори, що рідко звучать на українській сцені. З програмою «В шану Тарасові Шевченку» Львівська філармонія побуває у багатьох містах України – Вінниці, Хмельницькому, Києві, Донецьку, Дніпропетровську та ін., а також за кордоном – Санкт-Петербурзі (Росія) й у містах Польщі.

Натомість кореспондент «Радіо Свобода» Галина Терещук інформує в п’ятницю:

«Вікторія Лук’янець 200-літній ювілей Тараса Шевченка вшанує у Львові. Майже 20 років киянка Вікторія Лук’янець живе в Австрії і є солісткою Віденської опери. Примадонна співала на одній сцені з Лучано Паваротті, Пласідо Домінґо, Хосе Каррерасом, а у Львові дасть два концерти у шану Тарасові Шевченку.

Останній концерт Вікторії Лук’янець, яка володіє прекрасним сопрано, був у Львові два роки тому, присвячений композиторові Миколі Лисенку. Попри дуже щільні гастролі світом, попри те, що в Україні складна ситуація і всі знайомі її відмовляли сюди їхати, бо тут, мовляв, війна, навіть попри вмовляння мами, Вікторія Лук’янець взяла квиток на літак і прилетіла у Львів. 

«Яке щастя бути з вами, що ви живі. Так добре, бо ти вдома, і так гірко, що таке переживаємо. Має пройти час, щоб все усвідомити, що відбувається, що коїться у душі. Я думаю, що у кожної людини є громадянський обов’язок жити по душі і серцю, так як кожен живе по душі від цього залежить його доля удачі і невдачі. Велике щастя бути тут, дай Боже, щоб вдалося донести людям все те, що ми приготували для концерту. Тут такі слова, що вони немов написані сьогодні», – зазначила співачка.

Шевченко нині звучить по іншому

Вікторія Лук’янець співатиме пісні на поезію Тарас Шевченка. Багато цих творів вже виконувала, але під час репетиції співала їх зовсім по-іншому. Бо цілковито переосмислила Шевченка і його пророчі слова. 

«Береш твір, знаєш його з молодості і зовсім по-іншому ці слова читаєш, а ще музика, інтонації з’являються, – каже вона. – Це просто чудо, воно виношується, як дитина. Ці твори по-іншому стали звучати. Я щаслива, що йде переосмислення Шевченка. Яке щастя, що можна ще щось розуміти у цьому світі». 

Відома солістка приїхала подарувати львів’янам свій чудовий голос, підтримати людей, які вже майже чотири місяці живуть у постійному стресі. Вшанування ювілею Шевченка у Львівській філармонії, де й співатиме Вікторія Лук’янець, відбувається через призму подій в Україні. Шевченко став зрозумілішим і доступнішим для багатьох українців, його поезія ожила по іншому у звуках музики і голосів».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів