7-25 січня у Львові триватиме XVI Різдвяний фестиваль «Велика коляда» пам’яті Юрія Антківа

18:28 6 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: afishalviv.net

Як повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, завтра в Храмі Пресвятої Євхаристії стартує традиційний фестиваль «Велика коляда».

У прес-службі міської ради повідомили у вівторок «Щоденному Львову», що завтра, 7 січня, в Храмі Пресвятої Євхаристії стартує традиційний фестиваль «Велика коляда». У повідомленні також конкретизують:

«Традиційно на Різдво у Львові розпочинається фестиваль «Велика коляда». Проходить він у Храмі Пресвятої Євхаристії. Цього року триватиме до 25 січня. 

Свою історію Різдвяний фестиваль «Велика коляда» веде з ювілейного 2000 року від Різдва Христового. 22 січня у Храмі Пресвятої Євхаристії спільно колядували хор національної і духовної пісні «Вірли» (художній керівник – Роман Борецький), Галицький камерний хор «Євшан» під орудою Богдана Генгала, ансамбль бандуристок «Чарівні струни» (художній керівник – Ірина Содомора), Молодіжний хор «Soli Deo» (мистецький керівник – Ірина Мельник).

Після завершення дійства Коляда линула на площу перед храмом і творила різдвяну містерію зі свічечок у кучугурах снігу, в’язанок бубликів і пряників біля ватри. Ідейним натхненником організації фестивалю був тодішній настоятель храму Пресвятої Євхаристії і голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ о. Йосиф Мілян. 

Благородну справу підтримав теперішній адміністратор храму о. Юрій Васьків. Ідеї отця Йосифа втілювала когорта однодумців, яка за час існування фестивалю сформувалася в оргкомітет. І звичайно ж, до творення такого величного дійства причетні священики і парафіяни храму.

Фестиваль змінював форми проведення, розширював географічний діапазон і жанровий спектр виконавців. Ще з перших фестивальних гала-концертів звучали відомі аранжування колядок у виконанні всіх учасників «Великої коляди».

2006 року в програму фестивалю, з метою поповнення репертуару колективів-учасників кращими взірцями різдвяної хорової музики, організатори вводять обов’язкові твори. Довкола фестивалю «Велика коляда» об’єднуються диригенти, композитори, звучать прем’єри. 2005 року зародилася ідея написання творів спеціально для фестивалю.

На замовлення оргкомітету львівський композитор Богдан Сегін аранжував «Тиху ніч» (J.Mohr, F.X.Gruber) – обов’язковий твір для усіх хорів-учасників, який прозвучав у виконанні зведеного хору на VII фестивалі. У заключних концертах 2007-2009 років прозвучали хорові композиції Остапа Мануляка – композитора, котрий щороку збагачує репертуар фестивалю.

Творчий доробок автора, який вперше зазвучав на фестивалі: «Давня коляда» (2006), «Ой сивая зазулечка» (2007), «Ой господарю, господароньку», «Йа з вечора ясна зора» (2008), «Вістку голосить», «Христос родився нині» (2009). Також на замовлення організаторів О. Мануляк створив позивні фестивалю. До обов’язкових творів VIII фестивалю «Велика коляда» організатори долучили твір харківського композитора Анатолія Гайденка «Щедрий вечір», який був написаний композитором ще 1963 року, а лише у 1990-х роках зазвучав.

Заслужений діяч мистецтв, лауреат державної премії ім. Бориса Лятошинського Анатолій Гайденко був шанованим гостем VIII фестивалю «Велика коляда». Для кожного фестивалю участь відомих композиторів є вагомою підтримкою та гордістю.

Добре відомі шанувальникам хорового мистецтва твори Мирона Дацка – лауреата всеукраїнських конкурсів композиторів. Обробка щедрівки «В зеленім ліску» написана у жанрі пісенної варіації, в її основі − запозичена тема щедрівки зі Східної України. Твір був введений до обов’язкових під час IX фестивалю «Велика коляда».

Цікавим збігом обставин розпочалася творча співпраця зі ще одним львівським композитором – Володимиром Павенським, який опрацьовував телевізійну версію фестивалю. Його щедрівка «Прилетів сокіл до віконця» прозвучала на ювілейному X фестивалі.

До когорти композиторів долучається знаний львівський автор Мирослав Волинський. Його перу належить майстерне опрацювання мелодії коляди з Гуцульщини «Ой в ліску, ліску». А різдвяні твори, написані у попередні роки: «Спи, Ісусе, спи», «Пасли пастирі» та «Ангели снижайтеся», є окрасою репертуару багатьох професійних та аматорських хорів.

З 2010 року виходить у світ серія репертуарних збірників. Кожна збірка вміщує партитури колядок та щедрівок для однорідного та мішаного хорів: народні мелодії в обробках українських композиторів та авторські твори. Велику працю в упорядкування кожного нотного видання вкладає відомий хормейстер і аранжувальник Юрій Антків, а також талановитий диригент і організатор Василь Чучман.

У 2011 році започатковано тематичну концепцію фестивалю – концерти певної етнографічної місцевості України. У храмі велично лунали різдвяні твори з Лемківщини, 2012 року – з Гуцульщини.

У січні 2013 року фестиваль гостинно запросить на коляду з Полісся. Пошуки самобутніх колективів, співпрацю з ними успішно налагоджує Надія Дзвоник, режисер усіх гала-концертів та їх незмінна ведуча.

Якщо у першому фестивальному гала-концерті взяли участь чотири творчі колективи, то у десятому їх було 77. З цікавими різдвяними програмами у храмі виступали колективи з різних теренів України та з-за кордону.

Постійно розширюється жанрове різноманіття виконавців. До народних і професійних хорів долучаються різного складу вокальні, вокально-інструментальні та оркестрові колективи, фольклорні гурти та драматичні колективи, сольні виконавці.

Програма XVI Різдвяного фестивалю «Велика коляда» пам’яті Юрія Антківа

7-25 січня 2015 р., Львів, храм Пресвятої Євхаристії

7 сiчня, середа, 12.30

Театр «Мета» (м. Львiв). Керiвник – Зоряна Грегорiйчук.

8 сiчня, четвер, 19.00

Хор «Вiрую» храму свв. Ольги i Єлизавети (м. Львів). Керiвник – Христина Бущак.

Лауреат міжнародних конкурсів Софія Федина.

Хор старших класiв. ДМШ №2 iм. М. Колесси (м. Львiв). Керiвник – Богдан Кривко.

Вокальний бенд випускникiв ДМШ №2 iм. М.Колесси (м. Львiв). Керiвник – Богдан Кривко.

9 сiчня, п'ятниця, 19.00

Дитячо-юнацький хор «Надiя» храму свв. Ольги і Єлизавети (м. Львiв). Керiвник – Ольга Баглай.

Народний фольклорний ансамбль «Любисток» Центру естетичного виховання Шосткинської мiської ради Сумської обл. Керiвник – Тетяна Стегайло.

Народна академiчна хорова капела Нацiонального технiчного унiверситету України «КПІ» (м. Київ). Керiвник – Руслан Бондар.

Академiчний хор Нiжинського училища культури i мистецтв  iм. Марiї Заньковецької. Керiвники: Любов Дорохiна, Ірина  Могильна.

10 сiчня, субота, 15.00

Хор учнiв Бiбрської музичної школи. Керiвник – Олександра Леськiв.

Народне аматорське трiо сiм'ї Вiвчаренко та гурт «Веселята» ДМШ №1 (м. Івано-Франківськ) Керівники: Галина Вiвчаренко, Зорина Валiхновська, Леся Вальнюк.

Дитячий хор «Тонiка» ДМШ №4 (м. Одеса) Керiвник – Євгенiя Бондар. Хормейстер – Людмила Валь.

11 січня, неділя, 16.00

Гала-концерт дитячих та юнацьких колективів.

12 сiчня, понеділок, 19.00

Хор учнiв ДМШ №3 (м. Львів). Керiвник – Христина Бущак.

Народний жiночий вокальний ансамбль «Струмочок» Львiвського УВО УВП УТОС. Керівник – Оксана Мельничук.

Народний камерний хор м. Пустомити. Керiвник – Мирон Дацко. Концертмейстер – Надiя Дуць.

Вокальна група «Чорнобривцi» Львiвського мистецького центру «Веселi черевички». Керiвник – Василь Чучман. Хормейстер – Ірина Кульчицька.

13 сiчня, вівторок, 19.00

Вокально-iнструментальний ансамбль «Пролiсок» Жирiвської ЗОШ І-ІІ ступенiв Пустомитiвського р-ну, Львiвської обл. Керiвник – Наталiя Роман.

Хор «Днiпро» Запорізького обласного центру  художньо-естетичної творчості учнівської молоді. Керiвник – Анатолiй Тиховський

Зразковий вокальний ансамбль «Намисто» Львівського мiського палацу культури iм. Гната Хоткевича. Керiвник – Марiя Сергiйчук.

Хор храму Вознесiння Господнього (м. Львiв). Керiвник – Оксана Штогрин.

14 сiчня, середа, 19.00

Народний жiночий хор «Горлиця» (м. Бібрка). Керiвник – Лариса Хомутник.

Гурт «МиНеТакi» (м. Пустомити). Керiвник – Дарина Вороновська.

Хор «Анастасiс»храму Успiння Пресвятої Богородицi (м. Дубляни). Керiвник – Володимир Мазепа.

Чоловічий вокальний ансамбль «Галицька фермата» (м. Львів). Керівник – Любомир Корінець.

15 сiчня, четвер, 19.00

Дитячий вокально-iнструментальний ансамбль «Свiтлячки» (м. Львiв). Керiвники: Марта Кузик і Леся Яремко.

Зразковий дитячо-юнацький хор «Радуниця» (м. Львiв). Керiвники: Наталiя Манько, Анастасiя Арбузова, Дзвенислава Манько. Концертмейстер – Христина Лящишин

Хор «Воскресіння» храму cвв. апостолів Петра i Павла (с. Зимна Вода). Керівник – Галина Камінська.

Народний сiмейний ансамбль «Кожушки» (м. Жовква) . Керiвник – Богдан Кожушко.

16 сiчня, п'ятниця, 19.00

Хор «Канон» Дублянської ДШМ iм. С. Турчака. Керiвник – Анна Немерко

Юнацько-дитячий хор «Лелiя» храму свв. апостолiв Петра i Павла УГКЦ (м. Новояворівськ). Керiвник – Богдана Шаран.

Народний камерний хор «Жайвiр» (м. Львiв). Керiвник – Наталiя Козяр

Народний ансамбль бандуристок «Чарівні струни» БНіТ-ДН1 Львівської залізниці. Керівник – Ірина Содомора.

17 сiчня, субота, 15.00

Народний драматичний колектив «Оборiг» Народного дому с. Оброшино. Керівник - Зоряна Рогожинська.

Дитячий хор «Аксiос» храму Успення Пресвятої Богородицi УПЦ КП (м. Жовтанці). Керiвник – Марiя Дребот.

19 сiчня, понеділок, 19.00

Зразковий дитячий хор «Поема» Народного дому с. Оброшино. Керівник – Юрій Гадзецький.

Народна хорова капела «Галичани» Народного дому с. Оброшино. Керівник – Любов Ковальчук.

Зразковий театр пiснi «Горличка» (м. Львiв). Керiвники: Галина Равлiнко, Марiя-Зореслава Кравчук.

Народна вокальна формацiя «Аверс» та гурт «Ва-Банк»Львiвського iнституту банкiвської справи i Унiверситету банкiвської справи НБУ. Керiвники: Мар'яна Ометюх та Володимир Чижович

20 сiчня, вівторок, 19.00

Народна хорова капела «Галичани» (м. Львiв). Керiвник – Алла Павлик.

Молодiжний хор «Надiя» храму Положення Пояса Пресвятої Богородицi (м. Львiв). Керiвник – Єремiя-Василiй Собко

Гурт автентичного співу «ДоСхідСонця» (м. Львів).

Хор «Soli Deo» храму Пресвятої Євхаристiї (м. Львiв). Керiвник – Анастасiя Арбузова

21 сiчня, середа, 19.00

Народний учительський ансамбль «Калинове намисто» (м. Львiв). Керiвник - Оксана Цимбалiста

Вокальна формація «ModusVivendi» Гарнiзонного храму cвв. апостолів Петра i Павла (м. Львiв). Керівник – Ігор Ковальчук.

Молодiжний хор «Слiдами херувимiв» (м. Львiв). Керiвник – Христина Павлик.

Заслужена хорова капела України «Боян» iм. Є. Вахняка (м. Львiв). Керiвник – Василь Чучман.

22 сiчня, четвер, 19.00

Зразковий фольклорний гурт «Барвiнок» Навчально-виховного комплексу «Школа-садок «Софiя» (м. Львiв). Керiвник – Галина Капраль

Квартет «Anima» (м. Львів). Керівник – Юлія Єлькіна.

Народна чоловiча хорова капела «Прометей» ЛНУ iм. Івана Франка (м. Львiв). Керiвник – Вiталiй Чмир. Концертмейстер – Олена Бондарець

Хор нацiональної i духовної пiснi «Вiрли» (м. Львiв). Керiвник – Роман Борецький

23 сiчня, п'ятниця, 19.00

Капела бандуристiв «Карпати» (м. Львiв). Керiвник – Ярослав Мелех

Хор «TeDeum» храму Зiслання Святого Духа (м. Львiв). Керiвник – Анна Немерко. Хормейстер – Надiя Лисевич

Хоровий клас IIІ-го курсу кафедри музичного мистецтва факультету культури i мистецтв ЛНУ iм. Івана Франка (м. Львiв). Керiвник – Василь Чучман.

Хор Народного ансамблю пiснi i танцю «Черемош»  ЛНУ iм. Івана Франка (м. Львiв). Керiвник – Тетяна Когут.

24 сiчня, субота, 15.00

Вокальний квартет «Рапсодiя» Теплицької дитячої музичної школи (Вінницька обл.). Керiвник – Алла Писаренко

Чоловiчий вокальний ансамбль «Бревiс» (м. Вінниця). Керiвник – Ярослав Кушка.

Народний камерний хор «Felicio»  (м. Надвірна, Івано-Франківська обл.). Керівник – Наталія Байдак.

Хор студентів «Adlibitum» Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. Керiвники: Андрiй Сиротенко, Тетяна Герасимчук

25 січня, неділя, 17.00

Заключний гала-концерт фестивалю».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів