2025 - рік Ігоря Юхновського. Рішення сесії ЛМР

14:44 12 вересня 2024 р.

Фото до новини

На засіданні сесії Львівської міської ради проголосували за проголошення 2025 року у Львівській громаді роком видатного науковця та державотворця Ігоря Юхновського.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

У 2025 році Ігорю Юхновському мало б виповнитись 100 років, та, на жаль, навесні цього року він помер. Однак, зважаючи на те, що Ігор Рафаїлович був почесним громадянином Львова, видатним політичним і громадським діячем та науковцем, місто вирішило відзначити його 100-річчя низкою важливих і знакових подій.

«Ігор Рафаїлович дуже багато років тримала на собі всі етапи становлення незалежності України. Мало хто знає, але він був тим, хто переконав усіх провести референдум щодо незалежності нашої країни. Також Юхновський активно працював над Конституцією України.

Читайте також: 97-річний академік Ігор Юхновський садив дерева біля Латинської катедри у Львові

Ігор Юхновський залишив дуже великий спадок фундаментальних для нас праць, серед яких три – найважливі: монографії про фізику, економіку і політику. Я б дуже хотів, щоб в наступному році ми у Львові провели три великі міжнародні конференції на ці теми.

Ми проконсультувались з людьми, з якими Ігор Рафаїлович працював, і вони всі однозначно підтримують ідею року Юхновського. Тож нам усім потрібно активно включитися в роботу і напрацювати якісну програму заходів на 2025 рік щодо гідного вшанування пам’яті Герої України Ігоря Юхновського», – наголосив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Довідка

Ігор Рафаїлович Юхновський (01.09.1925 - 26.03.2024) – видатний український фізик-теоретик, академік Національної академії наук України, організатор і перший директор Інституту фізики конденсованих систем НАН України, політик, будівничий держави, Герой України.

Ігор Юхновський створив Львівську наукову школу статичної фізики. Він розробив оригінальні й потужні методи теоретичних досліджень систем взаємодіяльних частинок: метод зміщень і колективних змінних, які дозволили розв'язати серію принципових проблем фізики конденсованої речовини.

1990 року Ігоря Юхновського обрано депутатом Верховної Ради України. У парламенті очолював опозицію як Голова Народної Ради.

1991 року був кандидатом у Президенти України.

Протягом грудня 1999 — березня 2002 був головою Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України.

У червні 2006 року постановою Кабінету Міністрів України Ігоря Юхновського призначено в. о. голови Українського інституту національної пам'яті — центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Також Ігор Рафаїлович – один із засновників та учасник (з 2011 року) ініціативної групи «Першого грудня».

У 2016 році, з нагоди 760-річчя Львова, Ігорю Юхновському було присвоєно звання  «Почесний громадянин міста Львова».

Нагадаємо, у  Львові встановлять меморіальну таблицю Ігорю Юхновському.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів