1-3 грудня у Львові перебуватимуть мощі його покровителя – святого Юрія

10:50 21 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: ogo.ua

Його ще й обрав своїм опікуном «Пласт».

Як  повідомляє сьогодні, 21 листопада, прес-служба міської ради, з 1 до 3 грудня у Львові перебуватимуть чесні мощі (правиця) великомученика Георгія Побідоносця. До України вони прибули з благословення Святішого Патріарха Константинополя і Нового Риму Варфоломія І і Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира з монастиря Ксенофонт Святої Гори Афон. У Львові мощі перебуватимуть у Свято-Георгіївському храмі.

Натомість на сторінці «Львів» у Вікіпедії зокрема читаємо: «Сьогодні покровителем міста є святий Юрій Змієборець. До дня його пам'яті, у першу неділю травня, відзначається День міста».

А на сторінці «Святий Юрій» у Вікіпедії зокрема мовиться: «У Львові є три храми святого Юрія. Найвідоміший з них Собор святого Юра, що перебуває в юрисдикції Української греко-католицької церкви і розташований на площі св. Юра. Крім того, є храм святого Георгія УПЦ (МП) на вулиці Короленка, а також новий храм святого Георгія УПЦ КП на вулиці Чернівецькій біля вокзалу».

Своєю чергою, на сторінці «Пласт (організація)» у Вікіпедії зокрема сказано:

«Своїм опікуном пластуни обрали святого Юрія. Легенда стверджує, що він жив наприкінці ІІІ століття та був легіонером римського війська за часів імператора Діоклетіана.

Юрій був дуже хорошим вояком, проте християнином, чого не допускав імператор. За те, що Юрій не зрікся своєї віри, його було замучено на смерть, хоч як цього не намагались уникнути інші вояки, що любили та поважали Юрія.

Слава про Юрія тоді розійшлась по цілому християнському світі. В легендах переказували, що Юрій забив змія, котрий вимагав людських жертв. Таким чином про Юрія усі знали як про оборонця правди та добра, а змій виступив символом зла.

Впродовж усіх часів різні організації обирали собі за патрона св. Юрія як історичну постать, гідну наслідування. За патрона св. Юрія обирають і більшість скаутських організацій. Для пластунів св. Юрій став зразком непохитності віри, доброти та відважності».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів