Заплатить 17 тисяч гривень штрафу за те, що вкрав 60 мільйонів доларів

16:00 1 жовтня 2024 р.

Фото до новини

ВАКС засудив до 10 років за ґратами з конфіскацією майна екскерівника заступника департаменту ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація».

Його обвинувачували у заподіянні держпідприємству понад 60 млн дол. США збитків. Про це повідомило НАБУ, пише DailyLviv.com.

1 жовтня 2024 року Вищий антикорупційний суд погодився з позицією прокурора САП та оголосив вирок, яким визнав винуватим одного з колишніх керівників ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація» (ДПЗКУ) у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 364 КК України.

За сукупністю злочинів суд призначив особі покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади строком на три роки, зі штрафом у розмірі 17 000 грн та з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.

Обвинуваченого взяли під варту в залі суду. Окрім цього, судом частково задоволено позов ДПЗКУ до обвинуваченого на суму понад 45 млн грн. 

Нагадаємо, що вказана особа обвинувачується у тому, що у 2014 році разом з іншими службовими особами реалізувала схему, за якою зерно, що належало ДПЗКУ, продавалось за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів через низку приватних компаній-посередниць, підконтрольних службовим особам ДПЗКУ та згаданому зернотрейдеру. 

Зерно, придбане за заниженими цінами, міжнародний зернотрейдер продавав за ринковими цінами, а різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередниць, підконтрольних обвинуваченим. 

Відповідно до контрактів, постачання зерна відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам й наражало державне підприємство на ризик неотримання коштів за свою продукцію. 

У кінцевому підсумку ПАТ «ДПЗКУ» не отримала більшу частину коштів за продане зерно. Внаслідок чого ПАТ зазнало збитків на суму понад 60 млн дол. США.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційної палати ВАКС.

Нагадаємо, що голова НАЗК Віктор Павлущик під час другого дня Рішельє-форуму 2024, що присвячений темі доброчесності на публічній службі, нагадав, що згідно з опитуваннями, 73% громадян вважають корупцією найбільшою проблемою після війни (97%). Тому надзвичайно важливо застосовувати комплексний підхід до боротьби з корупцією, який включатиме ліквідацію самих умов для її виникнення.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів