Загиблий у Львові ром заробляв збиранням металу, – правозахисник

20:00 24 червня 2018 р.

Фото до новини

Загиблого у Львові рома звали Давид Пап, і він мешкав у рідному селі Баркасово в Мукачевському районі Закарпаття. Давид закінчив школу у селі та регулярно їздив на заробітки до великих українських міст. Останній раз поїхав у Львів, де заробляв збиранням металу.

Про це розповів ромський правозахисник, депутат Ужгородської міськради Мирослав Горват. Вiн розказав журналісту Заборони, що відвідав родичів вбитого напередодні 23-річного рома.

«Мені розповіли, як вбивали хлопця, – говорить Горват. – Його пирнули ножем та тягнули нож вгору, випустили кишки».

За словами депутата, родичі загиблого «добрі справедливі люди, працюють на полях в інших людей, не крадують, часто виїжджають за кордон працювать». Наразі родичі бояться їхати у Львів забирати тіло, вони попросили відправити його до Мукачевського району.

«Роми Закарпаття переживають дуже важкі часи, – зазначив Горват. – Ми ніколи не відчували такого жаху, що нас нема кому захистити. Вчора нас гнали, били, а сьогодні ріжуть та вбивають».

Представниця управління з дотримання прав людини у поліції Львова Оксана Санагурська розказала Забороні, що в таборі, на якій напали ввечері 23 червня, проживало 14 людей. З них 10 дорослих та четверо дітей. Всі, хто вижив, зараз мають статус потерпілих.

«Наразі потерпілих поселили в безпечне місце, вони будуть на повному забезпеченні міської влади, з охороною, – говорить вона. – Буде посилено патрулювання екіпажів в тому районі, де їх поселили».

Наразі, за її словами, в лікарні перебуває брат вбитого Давида, якого також порізали ножем нападники.

Також Санагурська повідомила, що всі 8 нападників затримані. Частина з них неповнолітні, їм надана правова допомога. Медичної допомоги вони не потребували.

Представниця поліції підтвердила, що нападники позиціонують себе як організація «Твереза і зла молодь», та наразі встановлена причетність бiльше нiж десятка людей до цієї організації. Вони знаходяться в поліції.

Нагадаємо, у суботу пізно ввечорі, 23 червня, невідомі у масках напали на тимчасовий ромський табір у лісовому масиві на околиці Львова. Через цей напад одна людина загинула та четверо отримали травми.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів