За 28 років життя на Львівщині росіянин не вилікувався від агресивного антиукраїнства

15:59 23 листопада 2023 р.

Фото до новини

Тепер онковхворий чоловік на п'ять років розлучиться з дружиною-українкою і двома дітьми-патріотами України.

Жовківський районний суд Львівської області визнав громадянина РФ винним у злочинах проти національної безпеки України. Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 15 листопада, пише DailyLviv.com.

З березня і до початку червня 2022 року чоловік шляхом вподобання поширював у соцмережі «Однокласники» публікації на підтримку агресивної політики Росії. Наприклад, йому подобались зображення Путіна із дописами «горжусь своим Президентом! Путин стал первым на Земле по уровню уважения. Лучший президент в мире! Президент от Бога». 

Також він поширив зображення вʼїзду в місто Маріуполь, який перефарбований в біло-синьо-червоний колір (прапор РФ) з текстом: «Вьезд в Мариуполь, до и после. Мариуполь — русский город».

Обвинувачений розповсюджував образливі висловлювання про Україну і спрямовані на розпалювання національної ненависті («Страну с протянутой рукою. Страну, где новые герои — бандит, нацист и педераст!»).

Це кваліфікували як розповсюдження матеріалів зі закликами до незаконної зміни меж території та державного кордону України (ч.1 ст.110 КК), дії, спрямовані на розпалювання національної ненависті (ч. 1 ст.161 КК) і глорифікацію осіб, які здійснюють збройну агресію проти України (ч.3 ст.436-2 КК).

У судовому засіданні чоловік визнав вину частково, кажучи, що не мав наміру поширити інформацію і це сталося несвідомо. В мережі «Однокласники» він лише переглядав публікації і, мабуть, він натискав «класс», але, що це все автоматично розповсюджується - не знав. 

Він проживає в Україні з 1995 року. Народився, вчився, служив в армії РФ, де в нього залишились друзі, з якими він спілкувався за допомогою соцмережі «Однокласники». Він є громадянином Росії, брав участь у виборах президента РФ в консульстві у Львові, і Путін є його президентом, оскільки він є громадянином РФ. Він спілкується зі своєю матірʼю, яка проживає в Росії, для нього війна стала шоком, адже в нього дружина українка, а тому він не розуміє, як Росія і Україна можуть воювати. Після 2014 року в нього було негативне ставлення до України, оскільки заборонили російську мову, і йому часто робили зауваження, коли він перебував в громадських місцях, що він спілкується російською мовою.  

Підсудний не заперечував, що лайкав зображення російських військових, які «творят историю, защищая мирное население Донбасса». Він вважав, що люди воювали за свою землю, на якій вони живуть, там, де вони народились, де працювали. Однак тепер він розуміє, що це була пропаганда. Після того, як пройшов певний час та після обшуку в нього вдома, він зрозумів та усвідомив свої дії. Тепер він підтримує цілісність України, проти агресії і засуджує дії керівництва РФ, ні з ким, крім своєї матері, яка живе в Росії, він не спілкується. Він змінив своє бачення, оскільки йому стало страшно за своїх дітей, також змінився і його внутрішній стан та в нього зʼявився страх за майбутнє.

Обвинувачений заявив, що щиро розкаюється і якщо б можна було повернути час, то він би це все видалив. Тепер його цікавить лише його сімʼя, місце його проживання.

Дружина розповіла, що вони з обвинуваченим живуть разом 35 років, він є гарним сімʼянином, у них є двоє повнолітніх дітей, які є патріотично налаштованими і допомагають Збройним силам України. Її чоловік є доброзичливою і доброю людиною, і вся її галицька родина це може підтвердити. Вони одружувались у Ленінграді (тепер Санкт-Петербург — ред.), бо чоловік там проживав, хоча вона сама зі села Жовківського району Львівської області. У Росії вони жили кілька років, в них народилися діти, але діти почали дуже хворіти і вони всією сімʼєю приїхали в Україну, де і мешкають тепер.

Чоловік лікувався в Києві від онкологічного захворювання і має ІІІ групу інвалідності, гіпертонію і проблеми з хребтом. Дружина сказала, що її шокували звинувачення його. Вона вважає, що її чоловік не розумів, що поширює такі публікації, бо не є добре обізнаним з технікою. 

Суд дійшов висновку, що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливе тільки в умовах ізоляції від суспільства. За сукупністю злочинів чоловікові призначили 5 років і 3 місяці позбавлення волі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів