В Україні суворіше штрафуватимуть за неправильне паркування

11:30 27 вересня 2018 р.

Фото до новини


Фото: epravda.com.ua

У четвер, 27 вересня, набули чинності нові правила фіксації й призначення штрафів за неправильне паркування транспортних засобів.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів про реформування сфери паркування транспортних засобів» був підписаний президентом в березні 2018 року і набув чинності через 180 днів. Закон почне діяти, коли буде створено реєстр адміністративних правопорушень. Передбачається, що це відбудеться на початку 2019 року.

Закон передбачає введення фото- і відеофіксації порушень правил зупинки, стоянки та паркування транспорту. Обов'язковою є наявність не менше двох зображень транспортного засобу, зроблених з різних ракурсів.

Відтепер, окрім представників Національної поліції виписувати штрафи за неправильну парковку отримають право муніципальні інспектори. Організація роботи «інспекторів з паркування» буде лежати на плечах місцевої влади.

Режим фотозйомки (відеозапису) передбачає здійснення уповноваженою посадовою особою фото/відеофіксації обставин порушення правил зупинки, стоянки або паркування транспортних засобів – дати, часу (моменту), місця розташування транспортного засобу по відношенню до нерухомих об'єктів і/або географічних координат, інших ознак наявності складу адміністративного правопорушення. Розмір штрафу буде виписуватися в 20-кратному розмірі від тарифу на паркування, який діє в цьому місці.

Для порушників, які оплатять штраф протягом 10 банківських днів, закон передбачає знижку в розмірі 50%. У разі несплати штрафу протягом 30 днів розмір покарання збільшується вдвічі.

Вводиться заборона на готівковий розрахунок при оплаті паркувального збору. Також передбачена відповідальність інспекторів за отримання оплати на руки у вигляді штрафу – від 850 гривень.

У законі чітко прописані випадки, коли автомобіль підлягає евакуації – авто поставлене на проїжджій частині в два і більше рядів; авто розташоване в заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, в тому числі на залізничних переїздах, трамвайних коліях, естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, в тунелях, на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох сторін (крім випадків зупинки для надання переваги в русі); авто своїм розташуванням унеможливлює рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, в тому числі осіб з інвалідністю та пішоходів з дитячими візками; авто розташоване на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту; авто розташоване на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці; авто перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту в разі введення надзвичайного стану або в разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації; авто порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що воно блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Інформацію про евакуацію машини надсилають на мобільний номер і на адресу електронної пошти, записані на осіб, зазначених при реєстрації транспортного засобу. Постанова про стягнення штрафу може виноситися без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Таким чином правоохоронці не будуть зобов'язані чекати на водія, як нині.

Постанову надсилають протягом трьох днів рекомендованим листом з повідомленням на адресу місця реєстрації фізичної особи або місцезнаходження юридичної особи. Повернення транспортного засобу проводиться після оплати вартості послуг з транспортування і зберігання автомобіля.

Вартість послуг транспортування автомобіля залежить від ваги авто: до двох тонн – 600 гривень, від двох до трьох тонн – 700 гривень, від трьох тонн – 850 гривень. Вартість зберігання автомобіля перші сім днів – 120 гривень на добу. Таким чином, мінімальна вартість оплати вартості послуг з евакуації (транспортування + один день зберігання) становитиме 864 гривні з ПДВ без урахування суми накладеного штрафу за порушення ПДР.

У законі прописана послідовність дій і для штрафування автомобіля на єврономерах. Якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України, до адміністративної відповідальності за правопорушення притягається особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.

Про це повідомили в четвер, 27 вересня, в інтернет-виданні «Економічна правда».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів