«Укрзалізниця» програла суд пасажиру «Хюндая»

16:48 26 вересня 2013 р.

Фото до новини

Української Гельсінська спілки з прав людини (УГСПЛ) вважає, що «це рішення може стати прецедентним, адже досі пасажири не могли довести навіть своєї присутності в несправному потязі».

Як повідомляє сайт УГСПЛ, Апеляційний суд міста Києва захистив тих людей, котрі постраждали від поламок поїздів «Хюндай», а також тих, хто може зіштовхнутися з цим у майбутньому. Бо юрист спілки Максим Щербатюк, запізнившись через поламку одного з таких потягів на три години, зажадав від «Укрзалізниці» компенсувати ті незручності, які виникли в зв’язку з цим, а також спростувати неправдиву рекламу щодо надійності цих поїздів. Для того, щоб кожен пасажир, який із вини «Укрзалізниці» невчасно добрався до місця призначення, міг захистити своє право в суді, юрист УГСПЛ подав проти неї позов щодо неякісного надання послуг перевезення поїздами «Хюндай», який розробив спільно з юридичною компанією «Правочин».

Однак у суді першої інстанції представники «Укрзалізниці» зуміли переконати суддю, що, мовляв, квиток, який дає право на проїзд, не є доказом того, що людина їхала в потязі. Служитель Феміди вирішила: кожен пасажир, який хоче довести, що скористався послугою «Укрзалізниці», на підтвердження цього має брати засвідчений акт начальника поїзду.

Натомість судді апеляційного суду з таким твердженням не погодилися, зазначивши: «Доводи відповідача про те, що позивач не надав засвідченого акта начальника поїзда, не можуть бути підставою для відмови у стягненні різниці вартості квитків, оскільки такий акт не отримано позивачем не з його вини, а з вини працівників потяга Інтерсіті + № 161/164 Харків – Київ».

Щоправда, визнавши провину підприємства-монополіста, суд не знайшов причин призначити пасажирові відшкодування за моральну шкоду, отриману від трьохгодинної затримки потяга. Втім, залишаються сподівання, що на захист пасажирів «Укрзалізниці» стане Вищий спеціалізований суд.

Зі слів Максима Щербатюка, «Укрзалізниця зрештою отримала чітке і зрозуміле судове рішення в якому зазначено, що квиток є єдиним належним доказом поїздки, і для цього не обов’язково, щоб на квитку був штамп начальника поїзду. Окрім того, було доведено можливість у судовому порядку досягти певної компенсації Укрзалізницею вартості квитка, щоб це державне підприємство несло відповідальність за якість своєї роботи.

Наступним кроком є зобов’язати «Укрзалізницю» відшкодувати моральну шкоду. Юрист УГСПЛ сподівається, що у Вищого спеціалізованого суду, куди вже подано скаргу, вистачить сміливості зробити наступний важливий крок і задовольнити його вимоги.

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів