У Львові назвали шахрая, який обманув десятки людей

14:15 4 липня 2019 р.

Фото до новини

Понад 76 кримінальних справ відкрито поліцією проти львів’янина Володимира Заповського. Його підозрюють у фінансових шахрайствах. Проте через м’якість рішень суду, які присуджують умовні покарання, він досі продовжує обманювати людей безкарно.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 4 липня, під час прес-конференції на тему: «Реформована судова система неспроможна здійснити правосуддя стосовно шахрая-рецидивіста», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявив журналіст Ярослав Левків.

За його словами, вищезгадана особа представлялася представником різних фірм та продавала фальшиві талони на пальне. Сьогодні вже окремі кримінальні справи розглядаються в судах. І в двох перших справах суди винесли рішення про умовне покарання. В інших судах розгляд справ затягують. 

- Якщо суд не розгляне справи вчасно, то правопорушник може зовсім уникнути покарання. А так зробити дуже просто. Правопорушник хворіє, потім він вимагає адвоката, адвокат бере час, аби ознайомитися зі справою, потім хворіє адвокат. І, врешті, час спливає, і суд не виносить жодного вироку, - пояснює Ярослав Левків. І додає, якщо мине п’ять років і правопорушника не покарають, то його визнають чистим перед суспільством. 

Один зі судів над шахраєм триває вже три з половиною роки, інший – чотири. 

- Уперше за шахрайство його засудив 28 квітня 2017 року Шевченківський суд. Спочатку суддя потіла накласти тільки штраф. Але громадськість збунтувалася проти цього, і суддя присудила рік умовно. Паралельно відбувалося судове засідання у Залізничному суді. Суд  тривав так довго, що строк паралельного покарання вже закінчився, і 10 травня 2018 року Залізничний суд призначив півтора року умовного покарання, - розповідає журналіст. 

Судді пояснювали своє рішення тим, що засуджений швидше виправиться, якщо буде перебувати на волі, ніж у закладі пенітенціарного покарання. Проте шахрай скористався м’якими вироками судів, аби продовжувати свою злочинну діяльність. Тож зараз відбуваються ще три судові засідання у кримінальних справах у Франківському, Личаківському та Сихівському судах. 

- У Личаківському суді справа дійшла вже до дебатів. Але суддя раптом захворіла. Хворіла майже рік, так і не повернулася на роботу, а подала у відставку. Справу передали до іншого судді. І тепер він з нуля починає розглядати справу, - пояснює Ярослав Левків, чому так довго розглядають справу. 

Потерпілі стверджують, що шахрай не гребував нічим. Він, до прикладу, ошукував своїх добрих приятелів. Підприємець Ігор Пріцак, чию справу розглядаєють у Франківському суді Львова, неодноразово був з Володимиром Заповським у дружніх відносинах. 

- Я був знайомий з його родиною, дружиною, дитиною. Ми неодноразово відпочивали разом. Я йому настільки вірив. І він виманив у мене 13 тисяч доларів США. Згодом у мене виникли проблеми, і я захотів отримати позичені кошти. Але він відмовився віддавати мені кошти з різних, надуманих, причин. Я подав заяву в поліцію. І зараз ми є в судах. Але суди тривають уже п’ятий рік і ніхто його не може покарати. Тепер я вже знаю, що він винен гроші багатьом людям: по п’ять, по сім тисяч доларів. І жодному він ані копійки не віддав, - говорить Ігор Пріцак. 

Підприємець Віктор Трубін намагається знайти справедливість  у Залізничному суді Львова.

- Я так само віддав йому кошти. Він обіцяв, що все буде добре. А потім він пропав з грошима. Я не звертався до поліції. Слідчий сам на мене вийшов. Зрештою, для мене та сума не є такою суттєвою. Але я хочу, щоби цей шахрай більше не одурював людей. Суд задовольнив усі мої вимоги. Але виконачий лист мені повернули з поясненням, що він не має з чого віддавати, - каже підприємець. 

 Шахрай обманув навіть священника. 

- Він мені запропонував тонну солярки за 14 тисяч гривень. Я звик вірити людям. Віддав ці кошти у руки. Але коли він задовго не віддав мені пальне, я прийшов до офісу, де, нібито, він мав працювати. Виявилося, що там такого працівника немає і не було ніколи, - розповів отець Михайло Шемелько (ПЦУ).

Ошуканий священник звернувся за допомогою до поліції, де йому відразу показали фото ошуканця. Три роки він їздив на суди до Львова з Івано-Франківщини – аж поки суд виніс рішення. Але свої кошти потерпілий не зміг повернути. 

- Державний виконавець сказала, що у Володимира Заповського немає нічого, тож стягнути вона не має що, - говорить отець Михайло Шемелько. 

За словами Ярослава Левківа, наше законодавство передбачає притягнення до відповідальності за невиконання рішення суду та примусове працевлаштування порушника, аби вираховувати кошти на користь потерпілих. 

Потерпілі стверджують, що вже готові відмовитися від матеріальних претензій. Але вимагають, аби шахрая ув’язнили, щоб він не міг більше дурити інших. 

Адвокат Марія Шира каже, що у двох справах, де Володимира Заповського уже визнали винним, розглядали кілька епізодів шахрайства.

- Ми бачимо, що справу, яку розглядали у Франківському суді, на клопотання адвоката та підозрюваного, переносили 13 разів. Це може свідчити, що вони намагаються уникнути слухання справи. Крім того, ми бачимо, що жодного уроку з попередніх вироків він не виніс, тому що продовжує порушувати законодавство. Тому варто надавати розголосу таким випадкам, аби люди не ставали жертвами шахрайства. І щоби ті, хто захоче когось ошукати, знали, що не залишаться безкарними, - пояснила вона. 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів