У Львівській ОДА хочуть дозволити поліції і рятувальникам складати протоколи на паліїв сухостою (відео)

17:54 18 вересня 2020 р.

Фото до новини

Віднедавна порушникові-палію загрожує штраф від 3 600 і аж до 153 тисяч грн або, навіть, ув'язненння.

Засідання 18 вересня 2020 року.
Відео: Львівський пресклуб

Від початку січня до 1 травня цього року на Львівщині сталося 2 500 пожеж в екосистемах. З 1 травня до 15 вересня – ще 197. Від січня до 28 березня було складено 70 протоколів проти людей, які спричинили підпали. А коли від 17 квітня, за ініціативою ЛОДА, у кожному районі запрацювали мобільні групи, які шукали випадки підпалу сухостою, числа різко змінились. Лише за два вихідних дні у квітні, 29 і 30 числа, виявили відразу 46 порушників. Загалом від початку року складено 170 протоколів. 

Таку статистику озвучив Юрій Холод, заступник голови Львівської облдержадміністрації, пише DailyLviv.

На засіданні «Хто і якими санкціями має зупинити паліїв сухостою і сміття на Львівщині?» у Львівському пресклубі Юрій Холод повідомив, що навесні у ЛОДА запропонували збільшити штрафи за підпал сухостою з 170-ти грн до значно більших сум і подали правки до Адміністративного кодексу.  Верховна Рада таку ініціативу підтримала, і тепер порушникові-палію загрожує від 3 600 до 153 тис. грн штрафу. Якщо ж з провини палія від підпалу трави постраждав заповідник або національний парк, йому загрожує ув’язнення на термін 2 –3 роки. 

- Крім того, ми розгорнули просвітницьку кампанію, інформуючи людей про шкоду таких дій. А ще розмістили фото врятованих тварин, які постраждали від паління трави, у церквах, клубах та інших публічних місцях. Це дало свій результат, – зазначив  Юрій Холод.

Але цього недастатньо, вважає заступник голови ЛОДА, тому заплановані також й інші кроки: 

- Насамперед пропонуємо допомагати малим фермерам матеріально – для цього у нас діють декілька програм. Адже людина часом має недостатньо ресурсу для того, щоб вирішити проблему із сухостоєм, тому його дешевше спалити. Також ми ініціюємо зміни до закону, де би посилилась відповідальність особи за її власність. Для Європи є цілком звичним, що людина відповідає за свою власність перед суспільством, якщо дії, які вона чинить із своєю власністю, шкодять іншим. В українських реаліях це наразі звучить доволі дивно.

На думку заступника голови Львівської облдержадміністрації, потрібно також дозволити складати протоколи на порушників як поліції, так і рятувальникам. Місцева влада, нагадав він, також має право штрафувати палія, але найчастіше поки що вона безвідповідальна. 

- Ось чому на місцевих виборах потрібно обрати відповідальних людей, які би не були байдужими, дбали про свій край і, зокрема, допомогли навести порядок із паліями сухостою, – наголосив Юрій Холод. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів