Розстріл Майдану. Покарання наздогнало командирів львівського «Беркуту» через 9 років

16:03 10 квітня 2024 р.

Фото до новини

Перед судом постануть командири львівського «Беркуту» за обвинуваченням в умисних вбивствах під час Революції гідності

Про це інформує ДБР, пише DailyLviv.com.

Працівники ДБР завершили розслідування кримінального провадження щодо колишнього командира Львівського батальйону міліції особливого призначення «Беркут» та помічника начальника штабу цього підрозділу. Затримані майже рік тому ексберкутівці підозрювались в організації вбивств учасників масових акцій протесту в середмісті Києва.

Обвинувальний акт направлено до суду.

Встановлено, що 18 лютого 2014 року вони безпосередньо сприяли вбивству трьох активістів, спричиненню тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості понад 100 учасникам акції протесту, у тому числі 10-м — вогнепальні поранення.

Зокрема, слідчі встановити, що командир львівського «Беркуту», діючи за вказівкою керівництва столичної міліції, віддав наказ своїм підлеглим отримати патрони зі свинцевою картеччю, спорядити їх до помпових рушниць і вести невибіркову стрільбу по активістах допоки ця картеч не закінчиться.

Також слідство з’ясувало, що командир батальйону має громадянство країни-агресора. Тому очевидно, що він як громадянин російської федерації діяв в її інтересах, обравши найкривавіший спосіб розправи з активістами за їх громадянську проукраїнську позицію.

Беркутівці обвинувачуються за цілою низкою статей кримінального кодексу, зокрема й за 115 статтею (умисне вбивство) та 258 (теракт) ККУ.

Щоб ускладнити роботу слідчих ДБР та проведення балістичних експертиз, помічник начальника штабу за вказівкою командира батальйону привласнив знаряддя вчинення злочину – вогнепальну зброю та приховав її.

Однак, хоча й через 9 років, але правосуддю вдалось наздогнати командира та затримати.

Наразі його позбавили українського громадянства, арештували майно, як і майно помічника начальника штабу, для відшкодування шкоди, завданої злочином.

Процесуальне керівництво здійснюється прокурорами Офісу Генерального прокурора.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів