Присяжним обіцяють тисячу гривень за годину роботи

15:16 22 вересня 2017 р.

Фото до новини

Присяжним обіцяють платити одну тисячу гривень за одну годину роботи. Але – у 2020 році.


Відео: Львівський прес-клуб

Година роботи присяжного становить сто гривень на годину. Так само нині оцінюють і працю судді за годину. Тільки судді отримують свої гроші (16 тисяч гривень на місяць) незалежно від того, чи вони працювали у повному обсязі. А зарплату присяжним нараховують відповідно до кількості годин, які вони провели в суді, розглядаючи справу. Торік у Львівській області було розглянуто лише одну кримінальну справу за участі присяжних. Цього року – жодної. 

Про це сьогодні, 22 вересня, під час прес-конференції на тему: «Хто такі присяжні та як громадяни можуть бути залучені до здійснення правосуддя? Старт інформаційної кампанії у Львівській області»,  яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив начальник територіального управління Державної судової адміністрації України у Львівській області Віктор Дейнека.

За його словами, визначили необхідну кількість присяжних для кожного суду у Львові та області й надіслали цю інформацію до органів місцевого самоврядування.

- Вони би мали впродовж двох місяців сформувати ці списки присяжних і надіслати у відповідні суди. На жаль, за цей час менша частина районних та місцевих рад виконала цю умову, - каже Віктор Дейнека.

Він зауважив, що в Личаківському суді Львова спочатку був тільки один присяжний. А добре, щоби було, бодай15 осіб, з яких можна вибирати. Сьогодні більшість судів взагалі не мають присяжних.

Крім кримінальних справ, присяжні мають бути присутніми під час розгляду цивільних справ, коли йдеться про усиновлення, визнання особи недієздатною або такою, яка пропала без вісти; про примусове лікування у психіатричній лікарні або туберкульозному диспансері. Водночас, таких, цивільних справ, може бути впродовж року не більше однієї чи двох.

- Проте присяжні не мають можливості вибирати, яку справу вони розглядатимуть. Це все здійснюється автоматизовано, - попереджає він.

І, повертаючись до розмови про оплату роботи присяжного, Віктор Дейнека нагадав, що зарплата судді з 2020 року має становити від 60 тисяч гривень. І тоді годину оплати роботи присяжного будуть вираховувати від цієї суми.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів