Правоохоронці наклали арешт на 24 приміщення комунальної власності у Львові

17:28 18 травня 2017 р.

Начальник управління комунальної власності міськради Інна Свистун запевнила, що «крадіжка відбувалася в реєстрах».

У Львівській міськраді повідомили в четвер, 18 травня: «Сьогодні на сесії заслухали інформацію управління комунальної власності та юридичного департаменту Львівської міської ради про вжиті заходи щодо повернення нежитлових приміщень, які незаконним чином вибули з комунальної власності. Як наголосив міський голова Львова Андрій Садовий, створена відповідна комісія, яка вивчить факти викрадення міських приміщень, адже, за словами начальника управління комунальної власності Інни Свистун, правоохоронні органи затягували процеси арешту майна та оголошення про підозри. Основною причиною незаконного відчуження цих приміщень послугувала надмірна відкритість реєстрів і надання можливості доступу до них необмеженій кількості осіб, переконана директор юридичного департаменту Гелена Пайонкевич».

А начальник управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун запевнила: «Ми докладаємо максимальних зусиль, щоб ці приміщення були повернути в комунальну власність. Наше управління само заявило, що ці приміщення вкрадені. Підняло це питання, звернулося в поліцію, в прокуратуру, в НАБУ для того, щоб ці приміщення повернути. Написало скарги на суддів, які не накладали арештів, написали скарги на нотаріусів, які здійснювали незаконну перереєстрацію, тому в нас сьогодні, коли є відкриті є реєстри, зробити технічну документацію дуже просто.

Чиновник також стверджувала: «Ми розмістили дуже багато інформації у відкритих джерелах: на сайті є вільні приміщення з технічними документаціями, є фотографії, площі, індекси – все чітко написано. Крадіжка відбувалася в реєстрах. Причому реєстратори деколи були за межами Львова. До прикладу, Обухівський нотаріальний округ, нотаріус якого здійснював перереєстрацію, не будучи у Львові і не розуміючи, яке приміщення він перереєстровує».

Натомість директор юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич зазначила: «На 24 приміщення накладений арешт, по решті ми працюємо далі, продовжуємо моніторити реєстр і внутрішню інформацію для того, щоб встановити остаточну чисельність. Оскільки є відкрите кримінальне провадження, то за результатами цього провадження мають бути встановлені відповідальні особи. Бо надмірна відкритість реєстрів і надання можливості доступу до них необмеженій кількості осіб послугували основною причиною для незаконного відчуження цих приміщень». 

Чиновник також стверджувала: «Щодо нотаріусів, які вносили такі зміни у реєстр, поки ще нікому з них не оголошено про підозру. По нотаріусу Київської області – у нього вже не перший такий випадок, його тимчасово відсторонено, позбавлено доступу до реєстру. Одна з нотаріусів померла. Щодо інших, на думку міністерства юстиції, немає підстав відкривати кримінальне провадження, оскільки тільки змінювалися засновники стосовно юридичних осіб, яким відчужувались ці об’єкти нерухомого майна. Провадження відкриті по факту незаконного відчуження майна, але підозра не оголошена ще нікому».

Натомість Інна Свистун заявила:  «Слідчі на мою думку, затягували процес, що свідчить про не зовсім належну роботу слідчих органів. Тому що понад чотири місяці підозра особам, які є у відкритих джерелах, не була оголошена».

А Гелена Пайонкевич. Підсумувала: «В нас є досвід повернення незаконно вилучених приміщень, і ми сподіваємося, що резонанс, який є навколо цієї справи, посприяє тому, що суди і правоохоронні органи будуть більш уважно ставитись до наших позовних заяв і заяв про вчинення правопорушень».

Натомість міський голова Львова наголосив: «Для того, щоб ця тема була максимально публічною, мною створена відповідна комісія, в яку увійшли і керівники районів, і колеги-депутати. ЇЇ очолив заступник міського голови з питань економіки Геннадій Васьків. Тому разом, максимально публічно будемо витягувати це все наверх, і будемо запрошувати представників правоохоронних органів, які хай доповідають у присутності засобів масової інформації».

Про це повідомили сьогодні, 18 травня, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів