Помічника ексголови СБУ Баканова звинувачують у роботі на зрадників Сівковича, Клюєва і ФСБ

18:58 18 листопада 2023 р.

Фото до новини

За даними слідства, ексголова управління СБУ в АР Крим Олег Кулініч співпрацював з російською ФСБ під псевдонімом «Котигорошко».

Шевченківський суд Києва ухвалив слухати справу за обвинуваченням ексголови управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча в закритому засіданні. Прилюдно мають тільки оголосити вирок. Про це повідомляє «Судовий репортер», пише DailyLviv.com.

Таке рішення прийнято за клопотанням прокурора Дениса Ковінька. Він сказав, що під час попереднього засідання переконався, що сторона захисту зловживає публічністю, що може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом. Крім того, Ковінько зіслався на необхідність збереження таємниці слідства щодо інших фігурантів цієї справи.

16 листопада захист подав суду свій список свідків. Адвокат зачитав деякі прізвища. У переліку, зокрема, є президент Володимир Зеленський, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, заступник керівника Офісу президента Олег Татаров, колишній голова Служби безпеки України Іван Баканов, ексголова управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, ексголова Харківського управління СБУ Роман Дудін, колишній заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимир Сівкович.

У засіданні 16 листопада захист також вкотре заявляв відвід прокурору, кажучи, що той порушує презумпцію невинуватості щодо Кулініча. Але суд побачив тут зловживання правом на відвід і не став розглядати це питання. Кулініч також заявляв відвід судді Віталію Циктічу, кажучи про його звʼязок із проросійським політиком Андрієм Портновим. Але після виходу з нарадчої кімнати колегія суддів оголосила, що відвід не задовольняє.

Кулініча затримали 16 липня 2022 року. Це колишній керівник Головного управління СБУ в АР Крим. Був призначений президентом Зеленським у жовтні 2020-го. 2 березня 2022 року президент його звільнив. Цього ж дня зареєстровано кримінальне провадження, в якому Кулінічу згодом повідомлено підозру.

На момент затримання Кулініч обіймав посаду помічника голови СБУ Івана Баканова з особливо важливих доручень. Він служив в органах СБУ на оперативних та керівних посадах з травня 1994-го.

Його обвинувачують у державній зраді, участі в злочинній організації, самовільному залишенні місця служби, викраденні зброї чи боєприпасів та незаконному поводженні зі зброєю.

За даними слідства, Кулініч співпрацював з російською ФСБ під псевдонімом «Котигорошко».

Його підривну діяльність нібито курував так званий «політичний офіс» у Москві, який організували за завданням російської спецслужби ексзаступник секретаря РНБОУ Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації Президента України Андрій Клюєв».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів