Поліція запідозрила 103 суб’єктів підвищеного злочинного впливу: заява у Львові

23:03 17 вересня 2021 р.

Фото до новини

Про це керівник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції розповів на VII Львівському форумі кримінальної юстиції, що проходив 16-17 вересня у Львові.

У межах форуму «30 років розбудови Української державності та кримінальна юстиція як її базовий компонент: чого досягнуто і що втрачене?», який проходив під егідою ОБСЄ, представники різних правоохоронних органів, судової гілки влади та науковці обговорювали ефективність введення нових інструментів боротьби з організованою злочинністю. Про це повідомив Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України, пише Dailylviv.com.

Керівник Департаменту стратегічних розслідувань Валентин Копаєв ознайомив учасників заходу з нововведеннями у вітчизняному законодавстві та розповів про ефективні напрацювання у цьому напрямку.

За його словами, ухвалення у червні минулого року закону про відповідальність за злочини, вчинені злочинною спільнотою, та запровадження у травні цього року санкцій РНБО стали дієвим інструментом протидії організованій злочинності. Вперше на законодавчому рівні дали визначення поняттю «вор в законі» та ввели кримінальну відповідальність для таких осіб, визначали відповідальність за злочини, вчинені злочинною спільнотою, та організацію або участь у злочинному зібрані (сходці).

Так, з моменту ухвалення нормативного документа поліцейські повідомили про підозру 103 суб’єктів підвищеного злочинного впливу, зокрема - п’ятьом «ворам у законі», 43 обвинувальні акти  стосовно таких осіб скерували до суду. Вони притягуються до відповідальності за поширення та встановлення злочинного впливу у кримінальному середовищі, а також за участь у проведенні злочинного зібрання (сходки) представників організованих груп.

«Зміни в законодавстві України та санкції РНБО дали можливість мінімізувати злочинний впливу верхівки сучасного світового криміналітету в державі. Більшість «кримінальних авторитетів» відмовляються від своїх злочинних намірів і розривають зв’язки з «колегами» по криміналітету. Відтак рівень безпеки та захищеності громадян суттєво підвищився, а Україна перестала бути комфортним середовищем для верхівки злочинного світу» - резюмував Валентин Копаєв.

На завершення всі учасники форуму висловили думку про те, що  вітчизняне законодавство у сфері протидії організованій злочинності необхідно доповнити новими превентивними інструментами у протидії організованій злочинності.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів