Поліція США арештувала Мельника ще в серпні

10:36 9 вересня 2013 р.

Хоча між Україною і США немає договору про екстрадицію, механізми для передачі екс-ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника українській владі існують.

Як стало відомо ЗМІ, колишній ректор Національного університету Державної податкової служби Петро Мельник перебуває у США. За даними джерел, його затримала американська поліція ще в серпні. Хоча між Україною і США немає договору про екстрадицію, механізми для передачі пана Мельника українській владі існують. Поки ж що правоохоронні органи нашої країни отримають можливість проводити з ним слідчі дії, пише "КоммерсантЪ-Украина". 

"Місцеперебування Петра Мельника було встановлено ще в середині серпня, після чого він був затриманий американською поліцією", - повідомив співрозмовник видання в МВС. Він не уточнив, у якому саме місті відбулося затримання. Слід зазначити, що, за даними ЗМІ, донька Петра Мельника живе в Лос-Анджелесі.

Співрозмовники в МВС наголошують, що, оскільки між Україною і США немає договору про екстрадицію, домогтися видачі Петра Мельника буде складно. "Втім, нашим співробітникам буде надана можливість проводити певні слідчі дії, зокрема допити", - розповіли джерела в МВС. 

Раніше США не видали Україні екс-прем'єра Павла Лазаренка. Правоохоронні органи України розшукували його за підозрою в розкраданні державного майна в особливо великих розмірах і зловживанні службовим становищем. У 1999 році він був затриманий в США і в 2006 році засуджений на дев'ять років позбавлення волі за відмивання грошей і шахрайство. У листопаді 2012 року термін ув'язнення пана Лазаренка закінчився, але він відразу ж був затриманий міграційною поліцією США, оскільки не мав певного юридичного статусу, а потім був узятий під варту до вирішення питання про його легалізацію в США або депортацію.

Втім, як повідомили в Генпрокуратурі (ГПУ), можливості для екстрадиції Петра Мельника таки є. "Згідно з діючою практикою, якщо з країною відсутній договір про екстрадицію, то правова допомога може бути надана на умовах взаємності. Тобто, ми направляємо відповідний запит в країну, від якої хочемо отримати допомогу, а в обмін письмово гарантуємо владі цієї країни, що в майбутньому розглянемо їхній запит про надання аналогічного виду правової допомоги , - пояснили в ГПУ. До вирішення питань про екстрадицію в такій ситуації підключаються дипломатичні канали.

"Уповноважений орган нашої держави направляє в Міністерство закордонних справ запит про надання правової допомоги, а потім МЗС дипломатичним шляхом передає запит компетентному органу країни, якому адресовано запит", - зазначили в ГПУ. Крім того, як повідомили в Генпрокуратурі, запит на екстрадицію може бути спрямований на підставі запиту іншої країни. 

Нагадаємо, 27 серпня голова МВС Віталій Захарченко заявив, що правоохоронні органи встановили місце перебування екс-ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника і готуються до його затримання та екстрадиції в Україну. Міністр уточнив, що місце перебування втікача вдалося встановити завдяки його оголошенню у міжнародний розшук по лінії Інтерполу.

Довідка

Екс-ректора Національного університету державної податкової служби, колишнього народного депутата від Партії регіонів Петра Мельника затримали 27 липня співробітники ГУБОЗ при передачі хабара в розмірі 40 тис. і 80 тис. гривень, які чиновник вимагав від батьків абітурієнтів за "сприяння у вступі".

У той же день Мельника госпіталізували до лікарні швидкої допомоги з діагнозом "блокада серця". У понеділок на суді Мельник постійно скаржився на погане самопочуття. Із залу суду ректор був доставлений машиною "швидкої" в лікарню. Захист Мельника повідомив, що у нього гіпертонічний криз.

1 серпня Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід для Мельника у вигляді утримання під домашнім арештом.

9 серпня Мельник втік під домашнього арешту, знявши з руки електронний браслет. Низка українських ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомили про виїзд Мельника через Бєларусію в одну з країн Балтії, за іншою версією - утікач вже в Чехії.

13 серпня його оголосили в міжнародний розшук.

Опозиція вважає, що справа Мельника - не просто справа про хабар. Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що за допомогою затримання Мельника хочуть скинути з посади прем'єр-міністра Миколу Азарова.

Петро Мельник був народним депутатом Верховної Ради III та V скликань. На виборах до ВР VII скликання восени 2012 р. балотувався як мажоритарник по округу №95 (Київська обл.), але не переміг. При цьому, за підсумками мажоритарної кампанії на Київщині, більше половини округів опинилися за Партією регіонів. 

Newsru.ua

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів