Підозрюваних у контрабанді працівників Галицької митниці переведуть на контракт з 1 липня - і декого звільнять

10:48 28 червня 2021 р.

Фото до новини

Першими після 1 липня перевірку на доброчесність пройдуть саме ті працівники митниць, які були відсторонені від виконання службових обов’язків внаслідок можливих контактів з особами на яких накладено санкції РНБОУ, з можливістю проходження поліграфу. За її результатами можуть бути зроблені організаційні висновки.

Працівники митниць, які були відсторонені від виконання службових обов’язків внаслідок можливих контактів з особами, щодо яких РНБОУ накладено персональні санкції, першими пройдуть перевірку на доброчесність після переведення на контрактну форму роботи. За її результатами можуть бути зроблені організаційні висновки аж до розірвання контракту та звільнення.

Так заступник голови Державної митної служби України Владислав Суворов прокоментував публікації ряду ЗМІ про повернення деяких працівників митниць, відсторонених від роботи у зв’язку із можливими контактами з особами, підданими санкціями Ради національної безпеки та оборони, до виконання своїх службових обов’язків, пише Dailylviv.

За словами Суворова, Державна митна служба України та її керівництво діяли у цій ситуації у суворій відповідності до чинного законодавства. Держмитслужба як орган з суто контрольними повноваженнями надавала правоохоронним органам, які готували списки контрабандистів на відповідні засідання РНБО, інформаційно-статистичні дані.

На засіданнях РНБО 2 та 15 квітня 2021 року було оприлюднено список суб’єктів, підозрюваних у контрабанді та порушеннях митних правил, щодо яких були застосовані персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції). В подальшому правоохоронними органами передано до Держмитслужби інформацію щодо можливої причетності посадових осіб Державної митної служби до цих підсанкційних суб’єктів.

На підставі зазначеної інформації були розпочаті дисциплінарні провадження на предмет можливих контактів митників із представниками компаній і фізичними особами із санкційного списку. На час дисциплінарних процедур майже 200 співробітників митниць були відсторонені від виконання службових обов’язків з метою позбавити їх можливості впливати на збір документів, які б підтверджували такі контакти.

Частина з них звільнилися з посад, а в решті випадків були проведені перевірки й опитування, зібрані документи та направлені до правоохоронних органів, в межах повноваженнях яких знаходиться подальший супровід розслідування та прийняття відповідних рішень. Сьогодні дисциплінарні провадження практично завершені, термін відсторонення, передбачений законодавством, витік, й основна частина відсторонених людей повернулася до роботи. Законних підстав не пускати їх на робочі місця у Держмитслужби немає.

«З 1 липня нормативно-правова ситуація зміниться, митниця починає працювати як єдина юридична особа. В рамках реорганізації 70% працівників переводяться в нову структуру на контрактній основі з піврічним випробувальним терміном. Контракт, з одного боку, передбачає підвищення базових ставок заробітної плати для митників. З іншого боку, контракт передбачає жорсткі механізми контролю, найважливіший з яких – перевірка на доброчесність шляхом застосування поліграфу та моніторингу способу життя митника», - сказав заступник голови Держмитслужби.

У разі виникнення питань щодо доброчесності вони спочатку будуть винесені на розгляд спеціальної комісії. А якщо пояснення комісія вважатиме недостатньо переконливими, можлива перевірка з використанням поліграфа. Це прописано в контракті. Непроходження поліграфа означає розірвання контракту і звільнення. 24 червня Посольство США в Україні передало 2 поліграфи Державній митній службі України, а два працівники Держмитслужби пройшли 4-тижневе спеціалізоване навчання на поліграфолога і отримали відповідні дипломи. Створюються можливості для здійснення повної перевірки Держмитслужбою своїх працівників власними силами та засобами, повідомив Владислав Суворов.

Першими після 1 липня перевірку на доброчесність пройдуть саме ті працівники митниць, які були відсторонені від виконання службових обов’язків внаслідок можливих контактів з особами на яких накладено санкції РНБОУ, з можливістю проходження поліграфу. За її результатами можуть бути зроблені організаційні висновки, пояснив Владислав Суворов.

Галицькі митники розповіли про найпопулярніші контрабандні товари

Оголошено переможця на посаду голови Львівської митниці

За 1300 доларів хабара митник віртуально перевозив авто з євробляхами через кордон

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів