НАЗК представило оновлений Реєстр корумпованих чиновників. Скільки зі Львівщини

17:29 11 березня 2021 р.

Фото до новини

Відтепер можна дізнатися кількість корупціонерів у кожній області та перевірити справжність довідок за QR-кодом. Всього у реєстрі 35 676 осіб. З них 5704 - за кримінальними порушеннями.

11 березня відбулася презентація оновленого Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів).

Про це повідомляє Національне агенство з питань запобігання корупції, пише Dailylviv.

Завдяки оновленому Реєстру корупціонерів журналісти та громадяни зможуть реально оцінити кількість осіб, які були засуджені за корупцію в Україні. Знайти інформацію про фізичних та юридичних осіб, які здійснили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, відтепер можна легко та у зручному форматі.

Також завдяки доданій інтеграції із Prozorro державні установи зможуть  швидко дізнатися, чи є в Реєстрі корупціонерів компанія, яка бере участь у їхньому тендері. Своєю чергою, компаніям, які беруть участь у тендерах, більше не потрібно витрачати додатковий час на формування відповідної довідки.

Голова НАЗК Олександр Новіков розповів про основні оновлення реєстру.

«59 % громадян вважають, що ведення реєстру корумпованих чиновників є одним із найважливіших заходів запобігання корупції. Завдяки оновленням Реєстр корупціонерів нарешті відповідатиме запиту суспільства. Громадяни зможуть побачити, скільки корупціонерів реально отримують вироки за корупцію», — зазначив Голова НАЗК.

Керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач пояснив, що оновлення передбачає отримання спеціальних онлайн-довідок про те, чи є дані про фізичну або юридичну особу в Реєстрі корупціонерів.

«Перевірити справжність довідки можна буде за допомогою QR-коду з унікальною інформацією або ввівши номер цієї довідки в Реєстрі. Це значно зекономить час для посадовців, підприємців та громадян, яким ці дані будуть потрібні для участі чи проведення державної закупівлі», — додав Сергій Деркач.

«Щоби дані ефективно працювали, інформація має бути відкритою і зручною в користуванні. Модернізований Реєстр корупціонерів має покращений пошук інформації, можливість збору аналітики в кілька кліків та швидку перевірку даних за допомогою QR-коду. Усе це забезпечує кожному користувачеві рівний доступ до роботи з даними Реєстру», — пояснив радник із питань державного управління Посольства Великобританії в Україні Вільям Тернер.

Dailylviv спробував на практиці знайти у Реєстрі корупціонерів їхню загальну кількість у Львівській області, наприклад. Область, що серед "лідерів". 

Завантаження реєстру відбувається дуже повільно. Лише з енного разу вдалося одержати загальну статистику про Львівську область:

Усього записів в реєстрі: 978

З них за судовими рішеннями: 956

За кодексом Кодекс України про адміністративні правопорушення: 820

За кодексом Кримінальний кодекс України: 136

З них за дисциплінарними стягненнями: 22.

А довідатися про персоналії чиновників-корупціонерів не вдалося: занадто складний алгоритм пошуку як для прозорості, яку декларує НАЗК.

У злочинах найчастіше підозрюють високопосадовців Національної поліції і Міноборони, - ДБР

Галицький суд у Львові не знає, що робити з адмінпротоколами на міського голову

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів