Митники у Смільниці вимагали $100-500 з автівки навіть від волонтерів

11:49 20 вересня 2023 р.

Фото до новини

Під час досудового розслідування впродовж червня – вересня 2023 року задокументовано щонайменше 7 епізодів злочинної діяльності.

Про це повідомило Теруправління ДБР , пише Dailylviv.com.

Працівники ДБР у взаємодії з СБУ затримали двох державних інспекторів митного посту «Смільниця» Львівської митниці, які систематично отримували хабарі від громадян за ввезення різноманітних товарів без плати митних платежів. Вимагали гроші навіть у волонтерів, які ввозили запчастини та харчові продукти для потреб військовослужбовців Збройних сил України.

Під час досудового розслідування впродовж червня – вересня 2023 року задокументовано щонайменше 7 епізодів злочинної діяльності.

Митники пропонували громадянам «заплющити очі» на ввезення з Польщі товарів понад встановленої норми без сплати обов’язкових митних платежів. Сума хабаря залежала від того, наскільки кількість товару перевищувала дозволену норму та від виду товару. У середньому «ділки в погонах» брали 200 доларів США з однієї машини.

Таким чином в Україну завозились автозапчастини, автомобільні шини, продукти та інші товари широкого вжитку.

ДБР затримало митників, коли вони пропускали автівки з продуктами харчування, а також запчастинами для ремонту транспорту військових ЗСУ. Фігуранти вимагали за провезення цих товарів 200 доларів, а потім додатково стали вимагати у водія ще 3 тисячі гривень.

Під час обшуків у затриманих митників були виявлені гроші у різних валютах на загальну суму 100 тисяч гривень.

Інспекторам повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди з використанням службового становища (ч. 3 ст. 368 КК України).

Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Подано клопотання про відсторонення їх від виконання службових обов’язків.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Досудове розслідування триває. Встановлюється можлива причетність до схеми керівництва фігурантів.

Процесуальне керівництво здійснює Львівська обласна прокуратура.

Облпрокуратура зі свого боку повідомила, що сума неправомірної вигоди, яку вимагали митники, становила від 100 до 500 доларів США, залежно від характеру вантажу. Інспектори створювали умови, за яких громадяни вимушені були надавати неправомірну вигоду. Зокрема, затягували процес митного контролю та створювали штучні перешкоди під час його проходження.

Арештовано квартиру керівниці митного поста Львівської митниці

Львівські митники у Яворові ні разу не побачили вантажу у мікроавтобусі

На Львівській митниці керівника відділу й інспекторів взяли на хабарях

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів