Львів обікрали на мільйони, суддя-шахрай залишився на волі, – ЗМІ

14:22 9 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: vk.com

«Судді, які промишляли відчуженням міської нерухомості Львова, загрожувало шість років в'язниці. Місцева Феміда врятувала колегу від укладення, а через три роки поверне й звання «судді».

«Львів обікрали на мільйони. Суддя-шахрай залишився на волі», – повідомили сьогодні, 9 березня, на сайті «Первая инстанция – Новости из судебных споров», конкретизуючи при цьому:

«Судді, які промишляли відчуженням міської нерухомості Львова, загрожувало шість років в'язниці. Місцева Феміда врятувала колегу від укладення, а через три роки поверне й звання «судді».

Рішення Апеляційного суду Львівської області, прийняте напередодні, продемонструвало, як за допомогою судової системи можна красти, і одночасно рятуватися від справедливого покарання. 6 лютого 2015 цей суд відкинув вимогу місцевої прокуратури про більш жорстке покарання для судді, завдяки якому група шахраїв позбавила територіальну громаду Львова майже 2,5 тисячі квадратних метрів нерухомості. 

Балансова вартість цих об'єктів – понад 3,5 млн гривень. Ринкова – в рази більше.

Ось, що вдалося дізнатися з матеріалів судової справи:

Влітку 2011 року злочинна група з трьох осіб, включаючи суддю Дрогобицького міськрайонного суду, розробила досить грубу схему заволодіння львівської нерухомістю.

Шахраї складали й подавали до суду фіктивні заяви від імені третіх осіб, використовуючи копії їхніх особистих документів (як зловмисники отримали копії, в матеріалах не уточнюється).

У позовах «заявники» вимагали виконати свідомо неіснуючі договірні відносини (наприклад, зобов'язання оренди нерухомого майна з правом викупу) про виготовлення техдокументації та експертних висновків на об'єкти нерухомості на вулицях Личаківській, Зеленій, Городоцькій, Замарстинівській та Простий. Потім в суд подавався пакет підроблених документів, необхідних для укладення мирової угоди, також містили завідомо недостовірні відомості (зустрічні позови, клопотання про відмову у використанні звукозапису під час розгляду справи тощо).

Зрештою, сторони йшли на мирову, визнаючи за одним із позивачем право власності на приміщення. Підписи під документами ставили невстановлені особи, оскільки реальні власники імен учасників процесу в суді не було.

На чолі кута цієї схеми знаходився суддя. Наприклад, при розгляді справ його не бентежила відсутність в матеріалах правовстановлюючих документів на право власності. 

Як потім доводили прокурори в суді, він виносив рішення, порушуючи правила підсудності щодо нерухомого майна, при відсутності позивачів та їх представників, а також порушуючи права третіх осіб – власника комунального майна. У підсумку він прийняв кілька завідомо неправосудних рішень, визнавши мирові угоди.

На їх підставі ряд фізичних осіб, які нібито виступали стороною в судових позовах, були визнані власниками 12-ти приміщень загальною площею майже 2,5 тисячі квадратних метрів та балансовою вартістю 3,5 млн. гривень. Усі вони розташовані на території Львова.

У листопаді 2014 року Болехівський міськсуд присудив шахраєві в мантії два роки позбавлення волі. Прокуратура оскаржила це рішення в апеляції, вимагаючи більш жорсткого покарання – шість років в'язниці.

Обвинувачений, своєю чергою, наполягав, що багато підозр щодо нього безпідставні. І навіть просив суд застосувати Закон про Амністії в 2014 році, зіславшись на те, що у нього двоє малолітніх дітей.

Перша інстанція йому відмовила в такому проханні. Однак позиція Апеляційного суду Львівської області виявилося іншою.

Колегія суду згадала, що в 2013 році прокуратура оскаржила незаконні рішення обвинуваченого й домогася повернення у власність львівської громади відчуженої нерухомості. На цій підставі Апеляційний суд Львівської області прийняв рішення, що злочин судді не завдав тяжких наслідків, про які було заявлено правоохоронним органом.

Раз так, вирішили колеги підозрюваного, то як батько двох неповнолітніх дітей він підпадає під дію Закону про Амністії на 2014 рік. У підсумку, 6 лютого 2015 суддя був звільнений від тюремного ув'язнення.

У матеріалах судової тяганини зазначено, що цей суддя був призначений на посадув Дрогобицький міськрайонний суд Указом Президента № 918/2009. У цьому Указі згадується лише одна людина, призначена суддею на 5 років в Дрогобицький суд – Андрій Гайдук. Рішення приймала колегія суддів Апеляційного суду Львівської області: головуючий суддя Богдан Томенчук, судді Наталія Кривобокова, Євген Стефурак».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів