Львів – лідер серед міст України за хабарництвом

12:34 3 жовтня 2013 р.

Фото до новини

У ньому – найбільше готових дати гроші за прискорення чи отримання адміністративної послуги.

Харківський інститут соціальних досліджень (ХІСД) оприлюднив результати проведеного ним опитування отримувачів адмінпослуг та аналізу законодавства в цій сфері. А зокрема встановив у ході нього, що кожен третій респондент (33,9%), який отримував адміністративні послуги в ОВС (органах внутрішніх справ. – Ред.), тією чи іншою мірою вважає систему неефективною.

При цьому ключовими бар’єрами на шляху отримання послуги є:

черги (37,7% відповідей);

складність та заплутаність процедур (27,8%);

відсутність мінімального комфорту в зонах очікування (20,7%);

труднощі з пошуком достовірної, оновленої інформації про процедуру, платежі, контакти фахівців (20,7%).

Окремо ХІСД відзначив регіональні відмінності у проблемах отримання адміністративних послуг. Зокрема, у Львові були вимушені давати хабара 16% респондентів.

Дослідження ХІСД виявило також суттєві суперечності між сприйняттям системи надання адміністративних послуг у міліції та особистим досвідом громадян. Так, абсолютна більшість громадян заявляють, щоотримують послуги, в усьому виконуючи вимоги офіційної процедури (84,6% відповідей).

Однак на запитання про те, які засоби та шляхи оформлення документів в органах внутрішніх справ є найбільш поширеними та ефективними в Україні, значно менше респондентів обирають офіційну процедуру, (відповідно 54,4 та 55,5%). Лише 1,7% опитаних зізналися, що напряму давали хабара працівникам органу, який надає послуги. Водночас, оцінний рівень корупції становить 10–12%, саме стільки опитаних вважають хабар найбільш поширеним та найбільш ефективним способом оформлення документів в органах внутрішніх справ України.

Серед найбільш корумпованих адміністративних послуг у міліції – отримання послуг ДАІ та отримання закордонних паспортів. Так, із тих, хто давав хабар, кожен третій заплатив його за «реєстрацію, перереєстрацію колісних транспортних засобів з видачею свідоцтва про реєстрацію або його дубліката й номерних знаків» (28,8%); кожен п’ятий за «оформлення й видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон» (17,3%) та за «видачу посвідчення водія на право керування транспортними засобами» (17,3%).

Існують певні регіональні відмінності у ставленні до хабарів як шляху отримання необхідної послуги від міліції. Так, найбільше респондентів, що вважають цей шлях ефективним, у Львові (20,7%), Миколаєві (17,8%) та Харкові (17,2%). Менше за інші регіони цей шлях обирають як ефективний жителі Луганська (3,3%).

У рамках дослідження ХІСД було також оцінено фінансові витрати, з якими стикаються споживачі. Так, за ряд послуг, які офіційно є безкоштовними, велика кількість респондентів заплатила гроші. Тільки 14,7% респондентів зазначили, що безоплатно отримали послуги з оформлення і видачі паспорта громадянина України; 36,3% опитаних вказали, що їм безоплатно вклеїли фотографію в паспорт; менше половини тих, хто відповів (39%), зазначили, що безкоштовно отримали відомості про наявність чи відсутність судимості.

За прискорення процедури були готові заплатити 26,9% респондентів. Найчастіше готові були платити 500 гривень. Найбільше людей, готових дати гроші за прискорення чи отримання послуги, виявилося у Львові (53,3%), Києві (35%) і Сімферополі (34,9%); найменше – у Луцьку (4,7%) і Луганську (19,7%)

Незважаючи на те, що тільки кожен четвертий (26,9%) був готовий заплатити, реально заплатили за прискорення 38,4 % опитаних. Імовірно, різниця у відсотках містить у собі передусім непоодинокі випадки вимагання грошей у громадян, які прийшли отримати адміністративні послуги. Середня сума винагородження склала 647 гривень, найчастіше платили 500 гривень.

Серед першочергових завдань для покращення роботи з надання адміністративних послуг у міліції, респонденти виділили: створення комфортних умов у зонах очікування (27,2%) та полегшення доступу до інформації про процедури, платежі, контакти спеціалістів (26,7%). Наступним, не менш важливим завданням, повинно стати створення «єдиного вікна» для отримання послуг. На це вказує кожний п’ятий опитаний (20,9%). Практично стільки ж респондентів вважають, що сервіс можна покращити, якщо збільшити кількість персоналу (19,9%) та створити можливість отримання консультації через мережу Інтернет (19%).

Довідка:

Соціологічне опитування складалося з:

масового опитування споживачів послуг (із цією метою було опитано 3 000 респондентів в 10 обласних центрах України: Сімферополі, Дніпропетровську, Запоріжжі, Києві, Луганську, Луцьку, Львові, Миколаєві, Харкові, Чернігові);

20-ти інтерв’ю (з експертами і споживачами послуг) і п’яти фокус-груп з експертами (працівниками МВС, адвокатами, громадськими активістами, фахівцями, зайнятими у сфері надання адміністративних послуг).

Виходячи з характеристик об’єкта, цілей і завдань цього дослідження, для проведення масового опитування використовувалася методика екзит-полу з відбором кожного п’ятого респондента серед осіб, що одержували адміністративні послуги у МВС України. Точки опитувань відповідно були розташовані в місцях надання адміністративних послуг (управління ДАІ, ДМС, МРЕВ, районні відділи міліції).

Як повідомляв «Щоденний Львів», прокуратура Залізничного району Львова скерувала до суду обвинувальний акт щодо двох дільничних інспекторів, які вимагали та одержали $1000 доларів за непритягнення мешканки цього міста до кримінальної відповідальності.

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів