Керівник САП Холодницький звільнився за три місяці до закінчення строку повноважень

14:28 21 серпня 2020 р.

Фото до новини

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький написав на її ім'я заяву про звільнення за власним бажанням.

У своєму фейсбуці він поширив наказ про своє звільнення із підписом генерального прокурора Ірини Венедіктової.

До цього Холодницький написав на її ім'я заяву про звільнення за власним бажанням.

"Я дякую своєму колективу за відданість справі, чесніть та непідкупність - ми гідно виконуємо свою роботу", - зазначив він у своєму фейсбуці.

Посаду керівника САП Холодницький обіймав останні п'ять років - з грудня 2015-го. Термін його повноважень, розповідав Холодницький, мав закінчитися у листопаді.

"Нас часто критикують за відсутність результатів роботи. У зв'яку із цим, я б хотів підкреслити, що для того, щоб розкрити корупційну схему у сфері економіки, ідентифікувати її бенефіціарів, потрібно від 2 до 3 років - це світовий стандарт розслідування економічних злочинів. Ця робота включає аналіз десятків тисяч документів, фінансових операцій, результатів негласних слідчих (розшукових) дій", - пише Холодницький у своєму "прощальному" пості.

За його словами, за 5 років роботи обсяг встановлених збитків у кримінальних провадженнях становить понад 200 млрд гривеь. При цьому САП та НАБУ вдалось запобігти збитків на суму близько 50 млрд.

"Коротко в цифрах, притягнуто до відповідальності: 16 народних депутатів, 22 топ-посадовців, 47 суддів, 68 керівників державних підприємств. Запущений маятник антикорупційної боротьби вже не спинити", - відзвітував Холодницький.

Тепер уже колишній голова САП за роки своєї роботи сам неодноразово ставав фігурантом скандалів, нагадує Бі-Бі-Сі Україна. Найгучніший із них стався у 2018 року, коли розголосу набув конфлікт між керівниками двох антикорупційних органів - САП та НАБУ.

Генпрокурор Юрій Луценко тоді звинуватив керівника САП Назара Холодницького у дисциплінарних порушеннях і пообіцяв домогтися його звільнення з посади.

Водночас Холодницький виявив, що його підслуховували в робочому кабінеті, встановивши "жучок" в акваріумі.

А згодом НАБУ звинуватило його у "зливі" інформації підозрюваним у справі про зловживання в міськраді Одеси, в якій фігурує мер Геннадій Труханов, та інших порушеннях.

Сам Назар Холодницький усі звинувачення відкидав й у відповідь звинуватив опонентів з НАБУ у поганій підготовці антикорупційних справ.

Зрештою, у липні 2018 року, комісія прокурорів визнала обґрунтованими скарги щодо порушень Холодницького, але відмовилась його звільняти - йому винесли догану.

У Холодницького також був конфлікт із чинним генпрокурором Іриною Венедіктовою: у травні вона навіть записала відеозвернення, де звинуватила керівництво й прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у неналежному виконанні службових обов'язків.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів