Івано-Франківськ і Тернопіль подають у суд на уряд за "червону зону"

22:42 5 вересня 2020 р.

Фото до новини

Вони посилаються на рішення Конституційного суду, згідно з яким уряд не має права встановлювати карантинні обмеження, які обмежують конституційні права і свободи людини та громадянина.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцинків повідомив, що його місто подало позовну заяву до київського Окружного адмінсуду, щоб оскаржити конституційність урядового рішення, яким місто зарахували до "червоної" карантинної зони.

Про це пан Марцинків повідомив в ефірі телебачення "Галичина", інформує Бі-Бі-Сі.

"Ми хочемо оскаржити рядом з іншими громадами конституційність цього рішення. Для нас дуже важливо, щоб влада - місцева, державна, обласна - діяла в межах Конституції і законів", - заявив мер Івано-Франківська.

Він твердить, що економіка міста та бізнес не витримають другого жорсткого карантину.

"Це вже другий удар цього року по підприємцях. Адже ми розуміємо, що багато хто з підприємців перший карантин і не пережив. Дехто закрився, дехто перепрофілювався, - пояснив Руслан Марцинків. - Зараз іде другий удар. Але хочу нагадати, що завдяки виробництву, завдяки підприємцям ми наповнюємо бюджет, і можемо утримувати і лікарні, і бюджетників."

До позову приєднався і Тернопіль. Про це у дописі на Facebook повідомив мер міста Сергій Надал.

Напередодні він також написав, що Тернопіль не виконуватиме рішення уряду про запровадження жорсткіших карантинних заходів, пов'язаних із тим, що місто віднесли до так званої "червоної" зони.

"Тернопіль наступного тижня буде жити і працювати у звичайному режимі, дотримуючись протиепідемічних заходів. Ми не допустимо транспортної та економічної блокади нашого міста. Не дозволимо уряду аматорів та експериментаторів паралізувати життя двохсоттисячного міста", - написав мер Тернополя.

Сергій Надал також висуває свої претензії до центральної влади:

"Хіба не представники центральної влади весною публічно порушували правила безпеки і хизувалися цим перед телекамерами тоді, коли українці були закриті по домівках?

Хіба не представники центральної влади в час введення ними жорсткого карантину, ходили по "велюрових" ресторанах і лікувалися у спецлікарнях?

Хіба не представники центральної влади згодом розповідали, що заборона гуляти у парках була зайвою і виявилася всього лиш "психологічною операцією" проти "несвідомих українців"?"

Він, як і мер Івано-Франківська, посилається на рішення Конституційного суду, згідно з яким уряд не має права встановлювати карантинні обмеження, які обмежують конституційні права і свободи людини та громадянина.

1 вересня Сергій Надал повідомив, що в чергове тестування виявило в нього коронавірус, і що він працюватиме з дому. "Закликав берегтися, а сам не вберігся", - прокоментував він.

3 вересня на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затвердили нові зони епідемічної небезпеки COVID-19. Згідно з цим рішенням з 7 вересня у "червоній зоні" опинилися низка міст на заході України - Тернопіль, Івано-Франківськ, Коломия, Калуш, Чернівці, а також Ізмаїл на Одещині.

"Червона зона" означає, що в місті має бути заборона роботи громадського транспорту, закриті заклади освіти, ресторанів, торговельні центри.

В уряді наразі не коментували позови від міст, що увійшли до "червоної" карантинної зони. Проте на сайті уряду з'явилося повідомлення, у якому нагадують, за якими об'єктивними критеріями певний регіон може бути віднесений до тієї чи іншої карантинної зони - "червоної", "помаранчевої", "жовтої" чи "зеленої".

Серед них: завантаженість ліжок у місцевих лікарнях, середня кількість тестувань методом ПЛР та імуноферментного аналізу, показник захворюваності на COVID-19 за 14 днів на 100 тис. населення.

Кілька днів тому міністр охорони здоров'я Максим Степанов розкритикував владу Одеси за святкування дня міста. Він також закликав інших представників місцевої влади "не наражати жителів (міста, регіону, - Ред.) на небезпеку".

Водночас представники влади, зокрема, і прем'єр, неодноразово заявляли, що економіка країни не переживе другого "жорсткого" карантину.

ВООЗ повідомила, коли буде масова вакцинація від Covid-19.

У патріарха Філарета діагностовано коронавірус.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів