Горецький, Князєв, Жеваго - ​ланцюжок гучного антикорупційного розслідування

10:23 13 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Горецького звільнили від покарання, Князєва судитимуть, а Жеваго - розшукуватимуть.

Про це повідомив Вищий антикорупційний суд (ВАКС), пише Dailylviv.com.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) затвердив угоду між прокурором та адвокатом, якого разом з ексголовою Верховного Суду викрили на одержанні 2,7 млн доларів США

12 жовтня 2023 року колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та адвокатом Олегом Горецьким, якого разом з ексголовою Верховного Суду Всеволодом Князєвим САП та НАБУ викрили на одержанні 2,7 млн доларів США неправомірної вигоди.

Відповідно до угоди суд визнав особу винуватою у пособництві в пропозиції службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, надати їй та третій особі неправомірну вигоду та наданні такої вигоди за вчинення службовою особою, в інтересах того, хто пропонує та надає таку вигоду, та в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України та у шахрайстві за ч. 4 ст. 190 КК України.

Простіше кажучи, адвоката Олега Горецького визнали винним у пособництві в пропозиції хабаря та шахрайстві.

За вироком суду йому призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України суд звільнив особу від відбування призначеного покарання з іспитовим строком 3 роки.

За умовами угоди Олег Горецький зобов’язаний співпрацювати зі стороною обвинувачення та надавати викривальні покази, а також переказати 21 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації - «Армія дронів».

Вилучені в ході розслідування грошові кошти у сумі близько 29 млн грн також будуть перекавані на підтримку Збройних сил України. Крім того, у порядку спеціальної конфіскації стягується 350 тис. доларів США.

Тоді жодна купюра не збіглася з номерами тих купюр, які передавалися як хабар, а сам Горецький пояснював, що це гроші його дружини, а також гонорари адвокатської компанії та кошти клієнтів на сплату судового збору.

Нагадаємо, що 03.10.2023 ​САП та НАБУ завершили досудове розслідування у справі стосовно колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва. Його дії кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 КК України.

Раніше джерела Дзеркала тижня в НАБУ повідомляли про те, що угода з Горецьким допоможе закріпити олігарха Костянтина Жеваго в справі, оскільки у слідства є тільки одна розмова Жеваго саме з Горецьким: "Горецький усе розповів. Якою була схема роботи з Князєвим, а головне — якими були домовленості з Жеваго. По суті, все, що слідство виписало в підозрі Жеваго, Горецький підтвердив".

Якщо угоду не оскаржать, вона набере законної сили через 30 днів. А це своєю чергою потягне за собою анулювання адвокатського свідоцтва Горецького. 

Розслідування шодо Князєва уже завершене: йому загрожує до 12 років позбавлення волі. А справа щодо Жеваго виділена в окрема провадження і зупинена через розшук підозрюваного.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів