Дії Росії проти України ПА ОБСЄ кваліфікувала як геноцид українського народу

09:36 1 липня 2024 р.

Фото до новини

Текст документу буде опубліковано 3 липня.

Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) визнала дії Росії проти України геноцидом. Відповідну резолюцію було ухвалено на сесії ПА ОБСЄ, повідомили DW у прес-службі організації в неділю, 30 червня, пише DailyLviv.com.

У документі під назвою "Безпека та геополітичні виклики в регіоні ОБСЄ: Десять років збройної агресії Російської Федерації проти України" дії, вчинені Росією в Україні, кваліфіковані як геноцид, заявили в організації. У резолюції зазначається, що "послідовна та систематична політика" РФ, спрямована на масове винищення населення України, "є геноцидом проти українського народу".

Читайте такожЗеленський назвав Путіна головорізом

ПА ОБСЄ "беззастережно засуджує" систематичні навмисні вбивства мирних жителів, масові звірства , насильницькі депортації, страти чоловіків, жінок і дітей, сексуальне насильство, тортури та інші жорстокі, нелюдські дії російських сил, що принижують гідність українського населення. "Ці дії є злочинами проти людяності та актами геноциду згідно з Конвенцією про попередження злочину геноциду та покарання за нього", - заявила організація.

Проєкт резолюції, підготовленої під керівництвом українського депутата Микити Потураєва, тимчасово видалено зі сайту ОБСЄ, оскільки до нього було внесено правки. Його буде оновлено та опубліковано 3 липня як частину Бухарестської декларації, пояснив DW представник організації.

Напередодні Верховна рада України повідомила про ухвалення цієї резолюції, але з посиланням на члена української делегації Павла Фролова. "ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій Росії геноцидом українського народу та необхідністю деколонізації Росії", - написала в Telegram прес-служба українського парламенту.

Читайте такожГеноцид у Бучі: катсапи стріляли цивільним у потилицю

За цими даними, в ухваленій у день відкриття літньої сесії в Бухаресті резолюції ПА ОБСЄ назвала деколонізацію Росії "необхідною передумовою для встановлення міцного світу".

"Резолюція, зокрема, закликає 53 країни-учасниці ОБСЄ докладати зусиль для деокупації Криму та всіх окупованих територій України шляхом підтримки Формули миру та Кримської платформи", - зазначила Верховна Рада.

Крім того, пропонується створити спецтрибунал для притягнення до відповідальності РФ за злочини в Україні та провести на міжнародному та національному рівнях розслідування злочинів ЗС РФ.

Читайте такожМіжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію у позові України проти Росії щодо «геноциду»

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів