Чи дійсно Раят Раут стріляв у Трампа, має визначити суд

20:29 16 вересня 2024 р.

Фото до новини

Раян Веслі Раут - підозрюваний у скоєнні ймовірного замаху на кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа у Флориді.

Про це повідомляє BBC-Україна, пише DailyLviv.com. Його ідентифікувала низка американських ЗМІ. 58-річний Раут родом з Північної Кароліни і, за документами, провів там більшу частину життя, але останнім часом жив на Гаваях. Його біографія складається в неоднозначний образ. Раут також мав кілька юридичних проблем. Ось що відомо про нього.

Раяна Раута підозрюють у тому, що 15 вересня він з автоматом АК-47 пробрався на Міжнародне поле для гольфу Трампа у Флориді. ФБР вилучило зброю та приціл, два рюкзаки та камеру GoPro з куща, де ховався підозрюваний.

Спочатку Рауту вдалося втекти на своїй машині. Його помітив свідок і сфотографував чорний Nissan, за кермом якого він їхав. Авто оголосили в терміновий розшук. Шериф округу Палм-Біч Рік Бредшоу розповів, що двоє поліцейських знайшли автомобіль Раута через 45 хвилин після того, як на полі для гольфу помітили пістолет.

Зрештою, Раута зупинили на міжштатній трасі і взяли під варту.

CBS повідомила, що у певний момент Раут підтримував президента Трампа. У дописі на X він написав, що республіканець був "моїм вибором у 2016 році", але "ставав все гіршим і деградував". Раут продовжив: "Я буду радий, коли ви зникнете".

За даними CBS, юридичні проблеми Раута сягають 1990-х років, включаючи спроби дрібного шахрайства з чеками. Раяна Раута звинувачували і засуджували за численні тяжкі злочини в окрузі Гілфорд у Північній Кароліні між 2002 і 2010 роками, повідомляє CBS.

У 2002 році його звинуватили у зберіганні зброї масового ураження. Документи свідчать також про звинувачення у таких правопорушеннях як втеча з ДТП, опір арешту та приховане поводження зі зброєю. Його можливі злочини також включають водіння авто без посвідчення, зберігання викраденого майна та наїзд на автомобіль.

Колишня сусідка Кім Мунго описує Раута як "милого". І зазначає, що федеральні агенти одного разу провели обшук його майна. Вона стверджує, що Раут зберігав у себе вдома "багато вкраденого". За словами сусідки, вона бачила Раута та його родину, які стріляли просто неба.

Як повідомляє CBS, за даними виборчої комісії штату, Рян Раут голосував особисто за демократів під час праймеріз партії в 2024 році в Північній Кароліні. Раут не зареєстрований як член жодної політичної партії. Хоча в соцмережах він говорить про підтримку Трампа в 2016 році.

Син Раяна Раута описав його як "люблячого та турботливого батька та чесного працьовитого чоловіка". Його старший син Оран написав CNN: "Я не знаю, що сталося у Флориді, і я сподіваюся, що все просто роздули. З того, що я чув, мені не здається, що людина, яку я знаю, могла вчинити щось настільки божевільне, а тим паче насильство".

BBC Verify знайшла профілі в соціальних мережах, які збігаються з іменем Раяна Раута. Вони вказують на те, що Раут закликав іноземців їхати в Україну воювати проти російських військ. Раут бував в Україні і висловлювався про війну.

"Я прибув в Україну з Гаваїв, щоб боротися за ваших дітей, сім’ї та демократію.. Я приїду і помру за вас", — йдеться в дописі на платформі X, повідомляє американський партнер BBC, CBS News. У 2023 році Раут розповів New York Times, що він хотів допомогти військовим зусиллям в Україні та прагнув залучити афганських солдатів, які втекли від Талібану.

У телефонному інтерв’ю виданню Раут заявив, що десятки солдатів зацікавлені, і що він планує переправити їх з Пакистану та Ірану в Україну, подекуди нелегально. "Ймовірно, ми можемо придбати деякі паспорти через Пакистан, адже це досить корумпована країна", — сказав Раут.

Він також зауважив, що приїхав до Вашингтону на зустріч з представниками Комісії США з безпеки та співробітництва в Європі, щоб сприяти посиленню підтримки України.

Раян Раут міг брати участь у рекрутингу ще в липні цього року. В одній публікації у фейсбуку у липні було написано таке: "Солдати, будь ласка, не дзвоніть мені. Ми все ще намагаємося змусити Україну прийняти афганських солдатів і сподіваємось отримати деякі відповіді в найближчі місяці… будь ласка, наберіться терпіння".

Інтернаціональний легіон в Україні заперечує будь-які зв'язки з Раутом, українські чиновники також відмежувалися від нього. Президент Володимир Зеленський засудив політичне насильство.

BBC з'ясувала, що Раут, схоже, написав самвидавну книгу, доступну на Amazon Kindle під назвою "Ukraine's Unwinnable War". Там Раут малює песимістичну картину війни в Україні, описує, як він прожив у країні п’ять місяців, але через відсутність бойового досвіду його не прийняли в Інтернаціональний легіон. Він ніколи не наближався до зони бойових дій, нарікає на українську владу та самих українців, оскільки ті нібито не виявляють особливої ​​поваги до нього та інших іноземців.

Різноманітні проєкти, які він ініціював – рекрутинг солдатів, підняття бойового духу та створення безпілотників, – закінчувалися провалом або закривалися.

У своїх виступах у ЗМІ Раут описував себе як важливого гравця серед іноземних прихильників України, але його власна книга свідчить, що він не мав добрих зв’язків чи поваги в країні і, зрештою, розчарувався в ній.

У його профілі також є пропалестинські, протайванські та антикитайські повідомлення, включаючи твердження про китайську "біологічну війну" та посилання на вірус Covid-19 як на "атаку".

Чи дійсно Раят Раут стріляв у Трампа, має визначити суд. Перше судове засідання у справі відбулося в день затримання і тривало менше десяти хвилин, повідомляють кореспонденти BBC.

58-річного чоловіка привезли в наручниках і синьому тюремному комбінезоні. Перед початком слухання Раут розмовляв зі захисником. На початку судового засідання оголосили федеральні звинувачення проти Раян Раута – володіння вогнепальною зброєю людиною з судимістю і володіння вогнепальною зброєю з прихованим серійним номером. Перше правопорушення передбачає позбавлення волі на строк до 15 років, за друге – до 5 років.

Ці звинувачення не включали жодних відсилок на спробу заподіяти шкоду Трампу, хоча ФБР заявило, що розслідує інцидент саме як замах на вбивство. Наступне слухання відбудеться через тиждень. Там ухвалять рішення, чи тримати Раута під вартою. Залишити підозрюваного за ґратами вимагають прокурори – через ризик втечі та небезпеку для суспільства.

Співробітники секретної служби та внутрішньої безпеки також обшукали колишній будинок Раута в Грінсборо, штат Північна Кароліна.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів