Батьки хлопчика, який загинув у колекторі Львова, до прокуратури не зверталися

09:30 24 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: lvivexpres.com

«Вони прості, робочі люди, віруючі. Сусіди і прихожани зібрали їм гроші».

«Газета по-українськи» відреагувала на найгучніший скандал у Львові в жовтні публікацією Ольги Швед «Найбільш небезпечні люки – нібито закриті»:

«100 тисяч грн компенсації отримають із бюджету Львова батьки 2,5-річного Дмитра, який 10 жовтня втопився в каналізаційному колекторі на вул. Широкій. Хлопчик провалився крізь бляху, що накривала люк. Міська прокуратура порушила кримінальну справу проти посадовця Львівводоканалу, підлеглі якого обслуговують район. Йому загрожує до п'яти років ув'язнення.

– У «Львівводоканалі» кажуть, що Левандівка – найкримінальніший район, тому тут покрали скільки люків, – каже депутат міськради від «Свободи» 38-річний Тарас Гупало, житель мікрорайону. – Наш район не гірший за інші. Ситуація з люками жахлива по всьому місту.

На Левандівці із 80 люків 15 – погано закриті, п'ять-шість не мають кришок. Звертався у «Львівводоканал» більше 20 разів телефоном, двічі – письмово. Коли у квітні у Дніпродзержинську в колодязі втопився 2-річний хлопчик, я виніс питання люків на сесію міськради. Написав запит меру, відповіді не отримав. Зате у «Львівводоканалі» відзвітували, що проблему розв'язано. Після трагедії перевіряв, як працівники закривають люки. Бачу, один закрили і збираються йти. Кажу: закрийте ж кришкою другий. А вони: у нас робочий час лише до шостої. І пішли.

– Хто винен у трагедії?

– Працівники, які не виконували свою роботу. Покарання повинні понести всі причетні, а не один цап-відбувайло. На час слідства потрібно відсторонити директора «Львівводоканалу» Валентина Вольського, головного інженера Ігора Сеньківа та Тараса Чапельського – виконувача обов'язків начальника відділу комунального господарства Залізничної райадміністрації. Це потрібно, бо зараз люк хочуть зробити нічийним.

– Родичі загиблої дитини позиватимуться?

– Швидше за все, ні. Вони прості, робочі люди, віруючі. Сусіди і прихожани зібрали їм гроші.

– Що робити людині, яка побачила відкритий люк?

– Вирішувати питання самим. Заяви в міліцію, мерію, комунальні служби результату не дають. Найбільш небезпечні люки – нібито закриті. На вигляд цілий, а наступаєш – перевертається, скоби не закріплені. Мають бути працівники, які регулярно це перевіряють.

– Як карати крадіїв люків?

– Найсуворіше й показово. У кожному районі Львова є по кілька пунктів прийому брухту, на Левандівці – їх п'ять-шість. Чавун приймають по 1,5–2 гривні за кіло. Крадії розбивають люки на шматки і продають. Це кришують міліціонери.

Чиновника посадили на два місяці під домашній арешт

12 жовтня начальника ділянки каналізаційних мереж західного району Львівводоканалу посадили під домашній арешт. На його території був неналежно закритий колектор, куди впала дитина. Запобіжний захід обрав райсуд.

– Досудове слідство триватиме близько двох місяців, – каже Мар'яна Гайовська, прес-секретар Львівської прокуратури. – Не виключено, що інших осіб теж притягнуть до відповідальності.

Чиновника підозрюють у недбалості, що призвела до смерті. До прокуратури батьки загиблої дитини не зверталися».

Як повідомляв «ЩЛ», смерть хлопчика, який впав у люк каналізації, приголомшила увесь Львів, на працівників «Львівводоканалу» завели кримінальну справу, прокуратура обіцяла, що перевірить контроль міськрадою каналізаційних мереж.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів