Автоцивілка: як придбати та зекономити

14:03 16 вересня 2020 р.

Фото до новини

Страхування автомобілів забезпечує захист кожного власника від непередбачених витрат у разі виникнення ДТП.

Страхування автомобілів забезпечує захист кожного власника від непередбачених витрат у разі виникнення ДТП. Страхова компанія винуватця аварії компенсує витрати на ремонт постраждалій стороні, проте ремонт власного авто, а також своє лікування (у разі потреби) він оплачуватиме самостійно.

В Україні автоцивілка є обов’язковим документом для всіх водіїв. Якщо патрульні зупинять автомобіль і під час перевірки не буде продемонстровано страховку, призначать штраф розміром від 425 до 850 грн.

Термін дії й окремі умови

Поліс обов’язкового страхування можна придбати на термін від 15 днів до одного року. Строки прямо пропорційно впливають на ціну. Компанії пропонують такі умови, що чим довше документ залишатиметься чинним, тим вартість у перерахунку один місяць буде дешевшою. Таким чином, якщо у планах немає продажу авто найближчим часом, вигідніше оформити страховий договір не менше ніж на рік.

Ліміт компенсації на відшкодування матеріальних збитків становить 130 тис. грн, а за шкоду здоров’ю та життю – 260 тис. грн. Слід пам’ятати, що, згідно із законодавством, страхова компанія повинна компенсувати витрати у термін не більше ніж 90 днів.

Будь-яка страховка передбачає франшизу – це та частина суми, яку страхова не компенсує у разі виникнення ДТП. Ці гроші винуватець аварії сплачує самостійно. Розмір франшизи вказується у страховому договорі.

Скільки коштує автоцивілка

На вартість страхового поліса впливають такі чинники:

  • тип транспортного засобу;
  • об’єм його двигуна (для легкових автомобілів та мотоциклів), вантажопідіймальність (для вантажівок), кількість пасажирських місць (для автобусів);
  • місце реєстрації автомобіля;
  • водійський стаж (потрібен лише в окремих випадках);
  • наявність пільг;
  • термін дії.

У будь-якому варіанті страховий поліс коштує менше, ніж оплата штрафів за його відсутність або розмір компенсації матеріальних збитків постраждалим у разі ДТП.

При оформленні документів у деяких страхових компаніях надають заохочувальний бонус за їзду без аварій. Тобто, якщо клієнт тривалий час купує автоцивілку в одній компанії та при цьому в нього не було жодного ДТП, він матиме право на таку знижку.

Хто може не купувати страховий поліс

Відповідно до українського законодавства, не потрібно купувати автоцивілку таким категоріям громадян:

  • інвалідам війни та першої групи;
  • водіям автомобілів, що знаходяться у власності інвалідів першої групи;
  • учасникам бойових дій.

В інших випадках страховка необхідна. Щоб заощадити під час купівлі, можна оформити її онлайн. Така послуга буде дешевшою, але договір матиме однакову юридичну силу з паперовим. Легко зробити це у СК «Арсенал Страхування» https://arsenal-ic.ua/. Тут є можливість одразу переглянути умови, пересвідчитися в надійності компанії, обрахувати ціну послуги за допомогою онлайн-калькулятора.

Придбання поліса онлайн

Для того щоб придбати електронний поліс, потрібно на сайті обраної страхової перевірити загальну вартість та обрати функцію «Купити». Відкриється відповідна форма, до якої слід внести інформацію про свій автомобіль та особисті дані. Далі програма виконає остаточну перевірку та запропонує сплатити. Процедура підтвердження покупки й оплати банківською картою займе ще декілька хвилин.

Переваги електронного страхового поліса:

  • дані про нього одразу потрапляють до центральної бази Моторно-транспортного бюро України;
  • документ можна брати з собою в електронному вигляді або в роздрукованому.

Головна перевага – мінімальна кількість часу для оформлення такого важливого документу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів