15 гектарів лісу у Львові, які ЛОДА вирішила вирубати, треба приєднати до Держлісфонду, – еколог

09:35 3 серпня 2017 р.

Фото до новини

Розпорядження голови ЛОДА Олега Синютки про передання 15 гектарів лісу на виїзді зі Львова у напрямку Брюховичів (вулиця Замарстинівська) під дачну забудову атовцям-правоохоронцям викликало в інформпросторі заперечення з боку фахівців права і екології.

Нагадаємо, що 31 липня військовий пенсіонер Іван Бондарєв у відкритому листі до голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки просить не вирубувати 15 гектарів лісу в рекреаційній зоні Львова і не робити з учасників АТО-правоохоронців лісорубів. Зокрема, в листі йдеться про таке: "Шановний пане Синютка! Минулої п’ятниці Ви підписали розпорядження №667, яким узаконюєте вирубування понад 15 гектарів найближчого львівського лісу на виїзді з обласного центру у напрямку до Брюховичів. Цей ліс буде вирубаний для індивідуального дачного будівництва 143-х учасників АТО-правоохоронців. Мені йде 80-й рік, понад 30 років я був на військовій службі, виконував інтернаціональний обов’язок в Єгипті і в Афганістані. Мій внук, Ігор, також кадровий військовик, уже тричі по кілька місяців брав участь в АТО. І ми обоє проти того, щоб заради дачного будівництва пускати під сокиру 15 гектарів лісу, найстарішим деревам в якому понад 80 років. Це буде злочином у рекреаційній зоні Львова. Кожен еколог і кожен правник підтвердить це Вам».

Юрист-еколог ГО «Бюро екологічних розслідувань» Анатолій Павелко прокоментував цю ситуацію так: «Де-факто ці землі є лісом.Там є і старий ліс, який ріс ще в часи існування військової частини, і молодий ліс, який виріс на території, що була зайнята різними господарськими спорудами. Сьогодні цей ліс треба переводити до земель Державного лісового фонду. Брати його на облік і використовувати їх та охороняти їх як ліс.Тому що брюховицькі ліси, як і винниківські, є лісами підвищеної природоохоронної і рекреаційної цінності. Згідно з документацією – це є рекреаційні ліси. Вони не належать ні панові Синютці, ні пані Гримак, ні будь-яким кооперативам. Це – ліси, які належать громаді Львова. Вони слугують для того, щоби люди могли там відпочити, дихати. І тому їх потрібно законодавчо оформити і охороняти.

Хто мав би це робити? Тут більш активну роль мала би відігравати Львівська міська рада. Вона самоусунулася від цієї проблеми. Там фігурує вулиця Замарстинівська. Отже, міська рада має відповідати за ті зелені насадження. Якщо ж це – за межами населеного пункту, тоді ми маємо Львівську облдержадміністрацію, Львівську обласну раду і Львівське обласне управління лісового і мисливського господарства. Якраз останнє спільно з управлінням екології і природних ресурсів повинно вжити заходи для того, щоби взяти ці ліси на облік, оформити як лісову ділянку і приєднати до Державного лісового фонду.

Громадський активіст Олеся Дацко у Facebook стверджує, що цієї ділянки немає на кадастровій карті. Якщо, як стверджує ЛОДА, це – не лісова ділянка, а територія військової частини, то вона має бути оконтурена і там має бути зазначено цільове призначення. Оскільки такого немає, то стверджувати, що це – не лісова ділянка Львівська облдержадміністрація права не має. Зараз треба подати клопотання до пана Синютки. Вони (ЛОДА- ЩЛ) погрожували комісію створити. Долучитися треба до цієї комісії, виїхати на місце, взяти журналістів, і показати не лише як це з дрона виглядає, але і як це є насправді. Щоб не було спекуляцій, що там самосів, який шкідливий для лісу. З точки зору лісівника – це повна маячня».

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів