Знайдено німецький крейсер «Карлсруе», в трюмі якого може бути Бурштинова кімната

13:02 30 вересня 2020 р.

Фото до новини

Польські водолази знайшли на дні Балтійського моря німецький крейсер «Карлсруе», що затонув у 1945 році.

Є сподівання, що в трюмі судна може бути Бурштинова кімната, яка безслідно зникла в період Другої світової війни.

Про це інформує Польське радіо.

Корабель потонув, перевозячи німців, евакуйованих із Східної Пруссії, та вантаж. Дослідники цікавляться, чи в трюмі судна є Бурштинова кімната, яка безслідно зникла в період Другої світової війни.

«Корабель лежить на глибині 88 метрів. Він практично цілий. У його трюмах ми виявили військові машини, порцеляну та безліч ящиків із поки що невідомим вмістом», - повідомив водолаз Томаш Стахура. За його словами, виявлення корабля «може надати нову інформацію про зникнення легендарної Бурштинової кімнати». «Саме в Кенігсберзі востаннє бачили Бурштинову кімнату. Звідти пароплав "Карлсруе" вирушив в останній свій рейс із великим вантажем», - підкреслив він.

Пошуки корабля тривали приблизно рік.

«Історія та наявна документація свідчать про те, що німецький пароплав "Карлсруе" виходив із порту (у Піллау) дуже поспішно і з великим вантажем, після того як німцям довелося евакуювати Кенігсберг. Все це, разом узяте, стимулює уяву людини. Знайдення німецького пароплава та ящиків із невідомим на даний момент вмістом, що лежить на дні Балтійського моря, може бути важливим для всієї історії», - заявив Томаш Звара водолаз із групи, яка знайшла корабель.

Довідка

Бурштинова кімната - кімната, облицьована шістьма тоннами красиво обробленого бурштину та італійської мозаїки, була подарунком, який російський цар Петро I отримав у 1716 році від імператора Пруссії Вільгельма I. У 1755 році бурштиновий шедевр прикрасив Єкатеринський палац у літній резиденції царів у Царському Селі поблизу Петербурга. Пограбована в 1941 році німцями, вона до кінця війни зберігався в Кенігсбергу. Звідти, у 1945 р., її вивезли німецькі війська, що відступали перед Червоною Армією. Донині про її долю ходять різні, часто фантастичні розповіді.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів