Українські військові святкували на Львівщині сторіччя перемоги січових стрільців над росіянами (відео)

15:25 4 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Міністерства оборони України

Військовослужбовці Збройних Сил України взяли участь у заходах з нагоди 100-річчя перемоги січових стрільців на горі Маківка.

Учора, 3 травня, тисячі людей піднялись на гору Маківка, що у Сколівському районі Львівської області, щоб вшанувати перемогу Українських Січових Стрільців (УСС) над російськими військами. У заході взяли участь голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, начальник Академії сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук, військовослужбовці Збройних Сил України, представники духовенства й громадськості, численна українська молодь та багато інших.

Присутні поклали квіти до Меморіалу Українських січових стрільців, зокрема і квіти від Президента України Петра Порошенка. Опісля на могилах вояків УСС був проведений чин панахиди, а згодом – віче. Завершилися урочистості театралізованим військово-історичним дійством «Бій за гору Маківку», яке влаштувало товариство «Пошук».

Бої за гору Маківку проходили під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ. Маківка була зайнята Січовим Стрілецтвом 22 березня, і відтоді бої за неї майже не припинялись протягом 60 днів.

Ця гора стала на той час ключовим пунктом оборони австрійської Південної армії, тому що закривала найкращі підходи російській армії до австро-угорських військ та не дозволяла російському війську пробитися по річкових долинах до Тухлі і Славська. Найзапекліша боротьба за гору Маківку тривала з 29 квітня до 2 травня 1915 року. Австрійські частини відступали під натиском російських військ, які зайняли половину гори.

Упродовж чотирьох днів Українські Січові Стрільці вистояли під натиском російських військ та зуміли втримати позиції. Запекла оборона Маківки дозволила 55-й австро-угорській піхотній дивізії повністю виконати поставлені перед нею стратегічні завдання, зокрема не дозволила військам російської армії прорватися через карпатські перевали і вийти на оперативний простір до Угорської рівнини, а також створила передумови наступного успішногопрориву російського фронту, який призвів до загального відступу російських військ з Галичини.

Про це повідомили сьогодні, 4 травня, в прес-службі Міністерства оборони України.

Як інформував «ЩЛ», тисячі українців відзначили на Львівщині століття перемоги січових стрільців, де зокрема реконструювали битву за гору Маківка.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів