Українські політв’язні: хто, де і за що сидів у 1981-му

20:50 23 вересня 2013 р.

Центр досліджень визвольного руху у відкритому доступі в Електронному архіві avr.org.ua розмістив адресний покажчик українських політв’язнів у СРСР, зібраний угрудні 1981 року активістами діаспори, щоб організувати допомогу та привернути увагу світу до українських в’язнів сумління.

Адресний покажчик містить довідки про 291 особу — дисидентів та учасників визвольного руху, які у 1981 році відбували ув’язнення за вироками з політичних мотивів. Видання було першою спробою зібрати найважливішу інформацію про українських політв’язнів. До нього увійшла інформація  про ув’язнених лише з України, що відбували покарання станом на грудень 1981 року.

«Тут можна знайти імена та прізвища, дати народження, професії, діяльність, що призвела до арешту, винесені вироки, попередні ув’язнення, кінець поточного терміну ув’язнення, адреси родин та адреси у в’язниці чи засланні», — розповідає координатор проекту «Електронний архів визвольного руху» Данило Саламін.

«Зібрану інформацію використовували для листування та організації акцій солідарності та підтримки українських політв’язнів. Тепер ці дані цікаві для дослідників, адже серед списку не лише такі відомі люди, як Іван Гель, Мирослав Маринович, Василь Стус, Василь Овсієнко, Левко Лук’яненко, Василь Лісовий, Семен Глузман, але й багато малознаних на сьогодні імен та стисла інформація про них», — каже співробітник проекту «Електронний архів визвольного руху» Андрій Вівчар.

Адресний покажчик було видано невеликим накладом в українському видавництві «Смолоскип» ім. В. Симоненка у містах Торонто (Канада) та Балтимор (США) 1981 року, упорядник — Марта Гарасовська.

«У квітні 2013 року покажчик передали в Архів Центру досліджень визвольного руху представники української громади в Торонто, а вже сьогодні він - у вільному доступі в Інтернеті для всіх зацікавлених дослідників», — зазначає координатор проекту «Електронний архів визвольного руху» Данило Саламін.


Довідка

Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року "Електронний архів визвольного руху" avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 11004 документів.
Місія проекту — робити минуле доступним.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів