У Львові відзначили 150-річчя створення «Просвіти»

19:10 8 грудня 2018 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

Президент України заявив присутнім на урочистому зібранні з нагоди 150-річчя заснування товариства «Просвіта»: «Нас зібрала у цій залі визначна дата. Рівно 150 років тому, 8 грудня 1868 року у Львові було засноване Товариство «Просвіта».

Петро Порошенко зазначив у суботу, 8 грудня, на урочистому зібранні з нагоди 150-річчя заснування товариства «Просвіта»: «Абсолютно без перебільшення можна сказати, що ця дата і ця назва назавжди вписані в історію державотворення. Бо та подія означала створення нашої національної домівки поверх тогочасних кордонів, коли наша Вітчизна була ще поділена між різними імперіями. Імперії згодом впали. А ми були, ми, українці є і ми будемо».

Глава держави зазначив: «Діячі «Просвіти» піднялися над імперськими кордонами і побачили єдиний український народ зі своїм історичним корінням, власною мовою, оригінальними культурними традиціями. Єдність українського народу від Карпат по Кубань та його окремішність від народів польського та російського», – кредо діяльності «Просвіти», яке сформулював на її перших зборах Анатоль Вахнянин. Від нього Товариство не відступило ні на йоту. І не дарма 150 років «Просвіти» так перегукується із століттям Злуки, що наближається».

«Просвітяни» – тисячі й тисячі учителів, панотців, студентів, лікарів, підприємців, службовців дали нам приклад того, що не слова, а віра та тяжка праця творять націю та державу. Але з діяльністю Товариства пов’язали себе і видатні українці  Іван Франко, Леся Українка, Микола Лисенко, Михайло Грушевський, Михайло Коцюбинський, Борис Грінченко, Юрій Федькович», – доповнив Президент.

Петро Порошенко також вручив високі державні нагороди членам Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Про це повідомили в суботу, 8 грудня, на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів